Actualitate

NATO își activează planurile de apărare: „Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”

NATO şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est şi va avea vineri un summit prin videoconferinţă, după atacul Rusiei.

NATO şi-a activat planurile de apărare. NATO şi-a activat planurile de apărare.

 

 


„Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

 


El a mai precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă.

„Trebuie să răspundem cu o hotărâre şi mai mare şi cu o unitate şi mai puternică. Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv”, a spus Stoltenberg.


Europa nu va mai fi la fel după invazia Rusiei

El a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina: „Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”.

„Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă”, a adăugat el.


Rusia, invazie „cu sânge rece”

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit „cu sânge rece” invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina. El a atras atenţia că atacul Rusiei asupra Ucrainei va afecta relaţia Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Niciun român nu trebuie să se teamă”

abonare newsletter