Actualitate

Primăria trebuie să recupereze 425.000 de euro. Ce rol a avut presa locală în acest demers?

Vlad Pop, fostul șef al Asociației Share, a obținut prin acte false 425.000 euro de la Primăria Cluj-Napoca. Banii au fost obținuți pentru a fi folosiți în cadrul primei ediții a festivalului Untold.

Vlad Pop, condamnat după ce a obținut prin acte false 425.000 euro de la Primăria Cluj Napoca. Foto: Gazeta de Cluj. Vlad Pop, condamnat după ce a obținut prin acte false 425.000 euro de la Primăria Cluj Napoca. Foto: Gazeta de Cluj.

 

 


După ce Gazeta de Cluj a publicat informații referitoare la condamnarea lui Vlad Pop, pronunțată după ce acesta a obținut banii în mod fraudulos, administrația locală clujeană a deschis un proces pentru recuperarea banilor.

 


Astfel, publicația menționată a arătat faptul că fostul șef al Fundației Share, Vlad Pop, a fost condamnat penal, cu suspendare, pentru modalitatea prin care a obținut 425.000 euro de la Primăria Cluj-Napoca. În cauză, judecătorii au stabilit că Vlad Pop s-a folosit de acte false atunci când a solicitat fondurile.

Primăria nu s-a constituit parte civilă în proces

De notat este faptul că pe parcursul procesului, Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă pentru a putea recupera banii, reprezentanții instituției arătând ulterior motivul pentru care nu au făcut acest lucru.


„Potrivit art. 27 alin. 1 Cod procedura penală: ”(1)Dacă nu s-au constituit parte civilă în procesul penal, persoana vătămată sau succesorii acesteia pot introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea prejudiciului cauzat prin infracţiune,” iar în acord cu dispozițiile art. 28 alin. 1 N.C.pr.pen.: ”1)Hotărârea definitivă a instanţei penale are autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile care judecă acţiunea civilă, cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o.” În aceste condiții, vă informăm că, de îndată ce dosarul nr. 954/117/2019 a rămas definitiv prin Decizia Penală nr. 13/2022 pronunțată de către Curtea de Apel Cluj la data de 13.01.2022, Municipiul Cluj-Napoca a demarat, la data de 18.01.2022, o acțiune în răspundere civilă delictuală în vederea recuperării prejudiciului cauzat, acțiune ce face obiectul dosarului nr. 243/117/2022 al Tribunalului Cluj”, au transmis reprezentanții municipalității, pentru Gazeta de Cluj.

„Cu alte cuvinte, Primăria Cluj Napoca a așteptat să vadă dacă Vlad Pop va fi condamnat și, în baza condamnării respective, a deschis un proces pentru recuperarea banilor”, precizează sursa citată.


Proces al Primăriei, după apariția articolelor de presă

În cele din urmă, la două zile după apariția informațiilor în presa locală, Primăria Cluj Napoca și Consiliul Local au demarat un proces pentru recuperarea banilor.

„Reținem în acest sens, că inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură. Bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă, chestiune care nu este în măsură a diminua periculozitatea faptelor. În plus, vom reține vârsta relativ tânără a inculpatului, pregătirea școlară și profesională, implicarea în activități lucrative, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea parțială a faptelor”, se arată în motivarea judecătorească, prin care a fost condamnat inculpatul Vlad Pop.

CITEȘTE ȘI:

Șeful Auditului din Ministerul Sporturilor, dat afară din funcție. A fost securist și nu avea dreptul de a ocupa poziția

abonare newsletter