Actualitate

9 incendii au izbucnit în Cluj în weekend. Recomandările pompierilor pentru evitarea situațiilor de urgență

În sezonul rece, numărul incendiilor crește semnificativ, iar pompierii clujeni vin cu o serie de recomandări. Doar în ultimul weekend, la Cluj au izbucnit nouă incendii.

9 incendii au izbucnit în Cluj în weekend. Recomandările pompierilor pentru evitarea situațiilor de urgență 9 incendii au izbucnit în Cluj în weekend. Recomandările pompierilor pentru evitarea situațiilor de urgență

 

 


Pompierii clujeni consideră că, urmând această serie de recomandări, multe situații de urgență și tragedii pot fi evitate:

„În fiecare an, odată cu temperaturile în scădere, asistăm la o creștere a numărului incendii. De cele mai multe ori, acestea produc și pagube însemnate.


Doar în ultimul weekend, pompierii clujeni au intervenit la nouă incendii produse pe raza județului. Au fost afectate serios și locuințe, însă trebuie știut faptul că multe dintre situațiile de urgență pot fi evitate. Astfel, pompierii vin cu o serie de recomandări”, a transmis ISU Cluj.

Recomandările pompierilor pentru sezonul rece

Multe dintre case folosesc încălzirea pe lemne. Drept urmare, coșurile de fum trebuie să fie verificate, curățate și, dacă este cazul, reparate, numai de către persoane specializate. De asemenea, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.


În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere. Totodată, în poduri este interzisă amenajarea de afumători.

Sobele reprezintă principala sursă de încălzire a unei încăperi, așa că acestea trebuie să fie verificate, reparate și curățate pentru a fi în stare perfectă de funcționare. Astfel, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și se va evita supraîncărcarea acesteia. Mai mult, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. În acest sens, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia.


Pe de altă parte, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. Mai departe, focul nu va fi aprins prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.
În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile. Ulterior, cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.
Sobele se vor utiliza numai cu uşița de alimentare închisă și nu vor fi păstrate în apropierea lor materiale combustibile.

În final, este foarte important să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat, în stare de funcţionare. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul și nici să folosească aparatele electrice de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa adulţilor.

CITEȘTE ȘI:

Incendiu PUTERNIC în Iacobeni. Peste trei tone de fân au fost cuprinse de FLĂCĂRI

Un bărbat de 74 de ani a murit într-un incendiu în localitatea Vale

Ultimele Stiri
abonare newsletter