Actualitate

Cheile Vălișoarei, traseul perfect pentru o escapadă de toamnă aproape de Cluj. VIDEO/FOTO

Cheile Vălișoarei este locul perfect pentru o drumeție relaxantă și o escapadă aproape de Cluj. Traseul cuprinde două puncte de belvedere spectaculoase de care merită să te bucuri acum, cât vremea este încă potrivită.

 

 


Cât timp vremea încă ține cu noi, o drumeție este cea mai potrivită activitate de toamnă, în special în condițiile epidemiologice în care ne aflăm în prezent. 

 


În județul Cluj și în împrejurimi găsim numeroase zone care sunt perfecte pentru o escapadă de toamnă în weekend. Natura și punctele de belvedere te vor deconecta total de problemele cotidiene și vei avea un sfârșit de săptămână relaxant. 

Un astfel de loc este aria protejată Cheile Vălișoarei, numită și Cheile Aiudului. Acestea sunt situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Rîmetea, în județul Alba, lângă Cluj. Cheile Vălișoarei se întind pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.


Rezervația naturală Cheile Vălișoarei a fost declarată arie protejată încă din martie 2000 și încă de atunci îi impresionează pe turiști și pe iubitorii de munte cu peisajele pe care le oferă.

Traseu circuit în Cheile Vălișoarei. Vf. Bogza Mare

Un traseu care nu este nici prea ușor, dar nici prea dificil, cu două puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre castelul Templul Cavalerilor, este traseul 12 marcat cu PR (punct roșu). Acesta este circuitul versantului drept al Cheilor Vălișoarei, care durează 2 ore și jumătate - 3 ore, în total, depinzând de ritmul fiecăruia. Traseul are o lungime de 4,2 km.


În Vălișoara puteți ajunge pe drumul județean 107M, care leagă Buru și Aiud și trece prin Rîmetea și mergeți pe o șosea care trece chiar prin chei. Puteți porni dintr-o parcare aflată la baza castelului. Deși PR este un traseu circuit, ar fi indicat să porniți din partea dreaptă, opusă castelului, fiindcă acolo traseul începe mai abrupt și este mai dificil la coborâre. 

Traseul începe de la șosea, pe o potecă ce urcă prima dată paralel cu drumul. Urcarea este destul de abruptă la început. După scurt timp poteca se apropie de stânci. Apoi urmează o altă urcare prin pădure. Ulterior, după ceva timp de mers veți ajunge la primul punct de belvedere, la Vârful Bogza Mare. Aici priveliștea asupra văii vă va „tăia respirația”. 


Traseu circuit în Cheile Vălișoarei. Vf. Bogza Mică

După ce ați admirat priveliștea, ați făcut o bună meritată pauză și o impresionantă ședință foto, trebuie să vă intrați din nou în ritm pentru a ajunge la al doilea punct de belvedere care este chiar mai frumos decât acesta.

După ce ocoliți amfiteatrul stâncilor, poteca șerpuiește prin pădure spre Vârful Bogza Mică, cel de-al doilea obiectiv al traseului. Aici puteți să faceți o pauză mai lungă în care chiar să savurați priveliștile, de jur împrejur, fiindcă totul este impresionant. 

Dacă vă uitați în jos veți observa locul de pornire în care se află castelul Templul Cavalerilor în vale și în față va fi celălalt capăt al Cheilor Vălișoara, două elemente care formează un tablou extraordinat, completat de șoseaua care trece prin chei. 

După ce ați admirat priveliștea fermecătoare, puteți să continuați pe potecă și să coborâți pe lângă castel, ajungând înapoi la punctul de start. 

Zbor cu parapanta în chei

Acest traseu este unul încântător și perfect pentru o ieșire relaxantă în natură, dar în continuare în articol veți descoperi mai multe despre activitățile din zonă și câteva puncte de interes turistic, cum ar fi stânca numită Cetate. Aceasta se află în dreapta cheilor (la urcare dinspre Aiud) și era locul cetății Zedecheu, potrivit unor documente din secolul XIII. 

Tot aici, în rezervație, puteți vizita ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul Rîmetea, Poarta Zmeilor sau Piatra Secuiului, a cărei parte nordică est enumită Colții Trascăului, de care probabil ați auzit.

În această zonă se mai practică zborul cu parapanta, fiindcă înălțimile Colților Trascăului sunt potrivite, dar și pentru că există zone de aterizare largi. Platoul din extremitatea nordică a masivului este recomandat pentru decolare în cazul zborului cu parapanta. Versantul drept al Cheilor Vălișoarei este și el potrivit pentru decolare, dar cu aterizare în interiorul cheilor.

Atracții turistice

În apropierea Cheilor Vălișoarei se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic. Printre acestea se numără Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Livezile care a fost construită acum câteva secole, în anul 1611 și reprezintă un monument istoric. De-a lungul timpului lăcașul de cult a suferit atât modificări, cât și distrugeri, iar la 1848 a fost chiar incendiat.

O altă atracție turistică este Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Livezile care a fost înființat în anul 1995, sființit în anul 2000, și are o biserică de lemn în formă de cruce. Acesta are pridvor deschis și turlă deasupra pronaosului.

Un monument istoric impresionant este Cetatea Trascăului. Aflată la puțin peste 60 de kilometri de Cluj-Napoca, Cetatea Trascăului, cunoscută și sub numele de Cetatea Colțești, oferă unul dintre cele mai captivante peisaje din Transilvania, bogată în istorie, dar mai ales în legende lăsate moștenire din generație în generație. A fost ridicată spre finalul secolului XIII, de familia Toroczkai, după invazia nimicitoare a tătarilor (1241), în urma căreia s-au produs pagube însemnate în zonă. Ea a fost construită ca cetate locuibilă și de refugiu.

CITEȘTE ȘI:

Valea Iadului din Munții Apuseni, destinația ideală pentru un weekend la munte

 

12 trasee montane, omologate în județul Cluj. Unde poți să ieși într-o escapadă de weekend. GALERIE FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter