Actualitate

Părinții elevilor de la Liceul de Coregrafie disperați: „Să faci balet online e ca și cum ai găti din pastile”

Părinții elevilor de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca cer autorităților dreptul de a-și putea realiza studiile, cu respectarea celor mai stricte condiții de securitate sanitară.

 

 


Potrivit balletmagazine.ro, părinții elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, secția de coregrafie, solicită autorităților susținerea și realizarea unui cadru legal, conform căruia copiii din cadrul școlii de coregrafie pot asigura măsurile de igienă, siguranță și prevenție împotriva COVID.

În acest sens, un număr de 115 părinți ai elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, secția de coregrafie semnează și transmit autorităților un memoriu cuprinzând argumentele ce trebuiesc luate în considerație în vederea modificării preverilor legale privind restricțiile impuse de evoluția pandemică.


Argumentele ce stau la baza acestei solicitări sunt următoarele:

  -studiul baletului clasic nu poate fi realizat în niciun alt spațiu în afara sălilor de balet  Baletul clasic presupune: o încălțăminte specială (pointe), linoleum special de balet, o tehnică specială, ce impune prezența obligatorie a profesorului, fizic, lângă elev, bara de balet, oglinzi, și, în mod special, un studiu metodic-etapizat de 8 ani, care nu permite întreruperea sau accelerarea ritmului ori recuperare în procesul de pregătire. Situația este diferită de cazul multor altor sporturi, unde nu există atât de multe condiționări, iar componenta de exerciții fizice obișnuite este mult mai mare. Astfel, aceste activități se pot realiza și în alte condiții/aer liber

  •Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca poate respecta absolut toate măsurile de igienă, siguranță, distanțare și prevenție împotriva COVID, datorită unui cumul de factori, probabil de neegalat în rândul entităților de învățământ și/sau sportive naționale:


-9 săli de balet foarte mari, cu geamuri uriașe
-grupe de studiu cu număr redus de copii (5‒14 elevi)
-nu este obligatorie utilizarea vestiarelor
-studiile de balet se realizează la bară și la centrul sălii, astfel încât fiecare elev poate rămâne într-un perimetru delimitat ‒ bară și spațiu ‒ propriu, fără a interacționa cu ceilalți elevi pe parcursul exercițiilor. Nu există necesitatea utilizării de către mai mulți copii a aceluiași echipament/aparat (vezi, spre deosebire, sala de gimnastica artistică)
-coregrafiile pot fi adaptate și create special, pentru a nu fi necesar contactul fizic cu alți elevi
-o parte din elevii scolii sunt vaccinati sau inscrisi pentru a se vaccina
-părinții elevilor sunt de acord să respecte orice cerințe suplimentare, inclusiv testarea săptămânală, daca este cazul

Până în prezent s-a pierdut deja 1 an de zile de pregătire fizică

Studiul baletului clasic „online” este, din păcate, echivalent cu lipsa acestui studiu și poate fi interpretat drept întrerupere efectivă a procesului de educație vocațională.


Lipsa pregătirii fizice a elevilor timp de 1 an de zile în cazul baletului de performanță conduce la: pierderi iremediabile, retragerea mai multor copii din școala de coregrafie, scăderea nivelului performanței și poate conduce la anularea șanselor de a mai profesa vreodată în acest domeniu.Continuarea lipsei pregătirii fizice în sălile de balet va conduce categoric la anularea șanselor acestor copii la o carieră profesionistă în acest domeniu.

Lipsa pregătirii fizice a elevilor timp de un an de zile în cazul baletului de performanță conduce la probleme pe plan fizic și psihic

„Lipsa pregătirii fizice a elevilor timp de un an de zile în cazul baletului de performanță conduce la: pierderi iremediabile, retragerea mai multor copii din școala de coregrafie, scăderea nivelului performanței, dar, mai ales, poate conduce la anularea șanselor de a mai profesa vreodată în acest domeniu.


Continuarea lipsei pregătirii fizice în sălile de balet va conduce categoric la anularea șanselor acestor copii la o carieră profesionistă în acest domeniu. Absolut toți actorii implicați în procesul de educare a acestor copii (profesori, maeștri coregrafi, elevi, părinți) sunt întru totul de acord că, dacă pierderea unui an întreg de activitate fizică a produs pagube uriașe, continuarea acestei situații va produce pagube absolut iremediabile și decisive din punctul de vedere al șanselor lor la carieră, indiferent de anul de studiu în care se află elevii”, arată Asociația Părinților din Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia”.

„Acest subiect și această discuție este foarte amplă. Toată lumea este conștientă de ceea ce se întâmplă în zilele noastre, trebuie toată lumea să fie precaută,  ce trebuie să înțeleagă lumea este că arta baletului este la bază un sport de performanță. Au nevoie de spațiu unde să se desfășoare, nu se poate să facem în baie sau pe balcon balet.

Psihologic pot apărea cazuri în care mulți vor dori să renunțe, iar problemele fizice dacă vorbim de un sportiv de performanță, antrenamentul trebuie să aibă continuitate. Dacă facem o zi, două săptămâni online, nu poți ajunge la o performanță, trebuie făcute cursurile fizic, la intensitate maximă, la un număr de ore”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Dan Haja, prim balerin la Opera Națională Română Cluj-Napoca și profesor la Atelierul de Artă din Cluj-Napoca.

 

CITEȘTE ȘI

Performanţă şi dedicare: Maya și Felix, doi tineri balerini care au atins culmile succesului

Ultimele Stiri
abonare newsletter