Actualitate

Boc, critici dure la adresa CCR: „În loc să tranșeze un conflict de constituționalitate, lasă toată dezbaterea aceasta sterilă din Parlament”

Primarul Clujului, Emil Boc a criticat Curtea Constituțională pentru amânarea dezbaterii sesizării depuse de Avocatul Poporului cu privire la unele aspecte din legea prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă.

Boc, critici dure la adresa Curții Constituționale: „În loc să tranșeze un conflict de constituționalitate, lasă toată dezbaterea aceasta sterilă din Parlament” Boc, critici dure la adresa Curții Constituționale: „În loc să tranșeze un conflict de constituționalitate, lasă toată dezbaterea aceasta sterilă din Parlament”

Emil Boc este de părere că amânarea nu face altceva decât să creeze o dezbatere inutilă în Parlament pe subiectul stării de alertă și consideră că legea prin care este prevăzut faptul că o hotărâre de guvern trebuie aprobată de parlament este neconstituțională.

„Am o nedumerire, pe care nu pot să o înțeleg, dezbaterea inutilă din Parlament pe marginea stării de alertă. Este o lege care are o prevedere complet neconstituțională, ca o hotărâre de guvern să fie aprobată de către parlament. Încalcă flagrant principiul separației puterilor în stat. Or această precizare din lege este atacată la Curtea Constituțională, iar această instituție a statului român, plătită din bani publici, în plină pandemie, în loc să intervină și să tranșeze un conflict de constituționalitate, amână până în 9 iulie luarea unei asemenea decizii și lasă toată dezbaterea aceasta sterilă în Parlament, care nu își are rostul în acest moment. Parlamentul trebuie să își exercite rolul de control asupra Executivului, iar Executivul trebuie să ia măsurile necesare”, a declarat Emil Boc, într-o intervenție la un post TV.


Curtea Constituţională a stabilit pentru 9 iulie termenul de dezbatere a sesizării depuse de Avocatul Poporului cu privire la unele aspecte din legea prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă.

”9 iulie – exceptia de neconstituţionalitate ref. la disp. art. 4 alin. (3) şi (4), art. 65 lit. s), ş), art. 66 lit. a), b) şi c) şi art. 67 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis, luni, Curtea Constituţională.


Sesizarea, depusă de Avocatul Poporului la CCR

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de Avocatul Poporului, Renate Weber, în 3 iunie.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”, a transmis atunci Avocatul Poporului.


Sursa citată a precizat că, prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, „Parlamentul a eliminat hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

”De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, a mai transmis Avocatul Poporului.


Încă din momentul în care Parlamentul a votat legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă după expirarea stării de urgență, mai mulţi parlamentari au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviinţa o Hotărâre de Guvern. De exemplu, senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre faptul că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. Şi Victor Ponta a vorbit despre faptul că o Hotărâre de Guvern nu se încuviinţează în Parlament.

CITEȘTE ȘI


CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare, NECONSTITUȚIONALE

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter