Actualitate

Șase ONG-uri din Cluj care merită susținute! Clujenii pot să redirecționeze între 2% și 3,5% din impozitul pe venit

Orice clujean poate să redirecționeze o parte din venitul lor către una dintre organizațiile non-guvernamentale care fac viața în Cluj puțin mai bună.

În Cluj-Napoca există numeroase organizații non-guvernamentale care se ocupă de diferite domenii. Monitorul de Cluj a făcut o listă a ONG-urilor care fac viața clujenilor puțin mai bună și care ar merita să primească cei 2% din veniturile clujenilor. Îi încurajăm pe cei carepot să contribuie și le recomandăm următoarele asociații:

PEDITEL 1791

Peditel 1791 este un call center pediatric care oferă sfaturi medicale în regim, non–stop, funcționează național și internațional, fiind o inițiativă comunitară a Fundației Părinți din România. Peditel 1791 se adresează oricărui părinte care dorește să obțină un sfat medical pentru afecțiuni fără risc vital pentru copilul său.


Pentru a veni in sprijinul tuturor copiilor, Peditel se poate apela din toate rețelele fixe și mobile, de oriunde din lume, la numarul fix cu tarif normal +40377771111, sau național- apel cu tarif normal la 1791 în rețeaua: Vodafone, Orange, Telekom și apel gratuit în rețeaua Digi la *1791.

În 2019, Medicii PEDITEL 1791 au oferit asistență medicală pediatrică, gratuit, non-stop prin telefon pentru 65.511 copii din România și Diaspora.


Beard Brothers

Beard Brothers este, după cum se intitulează ei, „cel mai nonconformist” ONG. Din 2013 și până în prezent, bărboșii de la Beard Brothers au reușit să achiziționeze două ambulanțe complet echipate, pe care le-au donat către SMURD Cluj. De asemenea, au dotat secția de arși din Cluj cu aparatură vitală.

La începutul acestui an, voluntarii Beard Brothers s-au avântat într-un proiect care valorează 300.000 de euro! Ei au început să construiască o școală în apropiere de Cluj-Napoca.


Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Gradinaru” este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată cu scopul de a oferi un sprijin real, consistent şi consecvent copiilor şi tinerilor care suferă de insuficienţă renală cronică tratată prin hemodializă, dializă peritoneală şi transplant renal. Astfel, ei se ocupă cu ocrotirea sănătății bolnavilor cronici prin preocuparea de medicamente, aparatură, mijloace de promovare etc. Se ocupă de implementarea unor programe de integrare socio-profesionale centrate pe problemele specifice copiilor și tinerilor care suferă de diferite afecțiuni cronice; organizarea de tabere de recreere si cu scop educativ, asigurarea de tratamente speciale, atât în țară cât li în străinătate.

Asociația ReDescoperă Fericirea

Asociația ReDescoperă Fericirea are ca misiune principală sprijinirea și susținerea post-terapeutică a bolnavilor de cancer și a familiilor acestora. Astfel, membrii asociației organizează consiliere psihologiă individuală și de grup pentru bolnavii de cancer și famiile lor, terapie prin artă,  dar și exerciții de recuperare medicală adaptate nevoilor și capacității fiecare persoane.


Fundația pentru SMURD

Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2006, care susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Fundația funcționeaza independent, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistență medicală, tehnică de urgență și prim ajutor puternic.

CERT Transilvania

Asociația CERT Transilvania de peste zece ani face bine în județul Cluj. Intervin acolo unde este mai mare nevoie, , prin acțiuni de distribuție alimente, împădurire, ecologizare, intervenție la dezastre, renovare unități de învățământ, încurajarea copiilor din medii defavorizate să își continue studiile.


Anul trecut, voluntarii CERT au dus zeci de pachete cu alimente familiilor din zonele izolate din Munții Apuseni, au ajutat zeci de persoane care au rămas blocate cu mașinile în zăpadă, au reîmpădurit hectare întregi și au achiziționat o ambulanță 4x4 care ajunge mai ușor în zonele montane greu accesibile

Pentru a vă ajuta să redirectionați o parte din impozitul pe venit, la finalul articolului am atașat formularele pentru fiecare asociație.

Cum se poate redirecționa un procent din impozitul pe venit?

Redirecționarea unui procent din impozitul datorat statului reprezintă un mecanism prin care orice contribuabil poate ajuta organizațiile non-profit sau parohiile cu un procent de 2% sau 3,5% din suma pe care a plătit-o statului. Astfel, potrivit legii 227/2015 privind Codul Fiscal, orice persoană fizică poate redirecționa cota de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit pe care l-a plătit statului în anul anterior. 

Potrivit reglementărilor legale, următoarele categorii de venituri sunt eligibile pentru redirecționarea a 2%, respectiv 3,5% din impozitul pe venit: salarii, pensii, chirii, dividente, drepturi de proprietate intelectuală, alte tipuri de venituri impozabile din activități sportive, PFA-uri etc.

 

Pentru ambele cote din impozit, opțiunea de redirecționare trebuie exercitată în scris, pentru toate tipurile de venituri enunțate mai sus și trebuie, de asemenea, declarată (chiar și la plătitorul de venituri). Odată depusă declarația, această va rămâne valabilă pentru doi ani.

Persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau pensii și își doresc să redirecționeze cota din impozitul pe venit către ONG-uri vor trebui să completeze formularul 230 și să-l depună până la dată de 25 mai 2020.

abonare newsletter