Actualitate

Sătui de tăierile din Pădurea Florești-Tăuți, clujenii sunt rugați să „bombardeze” cu sesizări

În Pădurea Florești-Tăuți se taie la câteva sute de metri de blocuri, avertizează deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Sătui de tăierile din Pădurea Florești-Tăuți, clujenii sunt încurajați să „bombardeze” cu sesizări, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru Sătui de tăierile din Pădurea Florești-Tăuți, clujenii sunt încurajați să „bombardeze” cu sesizări, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru

România este în risc de infringement din partea Uniunii Europene din cauza tăierilor ilegale. Nu este de mirare, susține parlamentarul clujean, în condițiile în care se fură grosolan lângă o localitate cu zeci de mii de locuitori, lipsită însă de spații verzi. Potrivit deputatului, în România „se taie ilegal mai mult decât legal”, iar furtul anual este estimat la circa un miliard de euro.

„Dacă ne-am mobiliza punctual, pentru fiecare pădure, de lângă fiecare localitate, șansele noastre de diminuare a abuzurilor ar fi mai mari. Dacă îți pasă de pădurile din preajma Clujului și Floreștiului, te îndemn să trimiți și tu o sesizare, așa cum am făcut și eu pentru Pădurea Florești-Tăuți și în trecut, pentru Pădurile Făget și Hoia-Baciu. Când am fost mai mulți, dacă nu am oprit complet abuzurile, ele cu siguranță s-au diminuat”, transmite Dohotaru.


Sesizările privind tăierile abuzive din Pădurea Florești-Tăuți sunt direcționate Primăriei comunei Florești, Direcției Silvice Cluj, respectiv Gărzii Forestiere Cluj, reprezentate prin edilul Horia Șulea, directorul Dorel Oros, respectiv inspectorul-șef Istrate Ștețco.

„Noi, floreștenii și clujenii, semnatari ai prezentei sesizări, dar în asentimentul multor altor locuitori, cerem stoparea tăierilor ilegale și legale din Pădurea Florești-Tăuți, un plămân verde al unei localități lipsite de spații verzi care înghesuie peste 50.000 de locuitori”, se arată în textul sesizării.


Localnicii vor să vadă căprioare și mistreți, nu „oameni cu drujba”

Pădurea Florești-Tăuți are o suprafață de câteva sute de hectare, iar în noul Plan Urbanistic General al Floreștiului este propusă în intravilanul localității. Activiștii cer stoparea furturilor și tăierilor abuzive – chiar dacă uneori au aparențe legale – și conservarea pădurii ca arie naturală protejată, mai ales că adăpostește și un obiectiv cultural important, Cetatea Fetei.

„Mai mult, solicităm ca tăierile așa-zis legale să înceteze și zona să devină pădure de protecție (încadrare în Grupa I conform Ordinului MAP 766/2018, cu zonarea pe subgrupe făcută în mod transparent și pe bază de largă participare publică), fără exploatare. Proprietarii privați să fie desigur despăgubiți adecvat pentru restricțiile instituite”, mai cer localnicii.


„Furturile repetate și tăierile suspecte din ultimele săptămâni ne-au mobilizat. Vrem să vedem în pădure căprioare, veverițe ori mistreți, nu oameni cu drujba. Vrem să păstrăm peisajul, confortul recreativ, sursa de oxigen, captatorul de noxe, filtrul de praf și biodiversitatea pe care o asigură o pădure într-o localitate care suferă de dezvoltare imobiliară haotică. Vrem ca această pădure să fie oaza de care să se bucure fiecare floreștean și mulți clujeni, cu liniște, frumusețe, aer curat și natură cât mai intactă”, susține și Adrian Dohotaru.

Vă încurajez să faceți sesizări la Garda Forestieră, la Primăria Florești, la Poliție, pentru a sesiza tăierile ilegale din Florești. Mai sunt și alte probleme de tăieri ilegale, dar grosso-modo, dincolo de aceste sesizări, noi trebuie să le propunem autorităților la nivel local, județean și național să constituim niște gărzi de voluntari pe lângă Garda de Mediu și Garda Forestieră, pentru a avea patrule constante în zone unde sunt zeci de mii de locuitori care nu au spații publice verzi și merită să aibă aici în apropiere de localitate. Pădure care nu mai merită să fie tăiată și furată atât de aproape de noi” – Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter