Actualitate

Parcul 14 Iulie din Grigorescu va fi modernizat

După ce și-a declarat intenția de a moderniza parcurile Ștefan cel Mare și Farmec, Primăria Cluj-Napoca va reabilita și parcul 14 Iulie din Grigorescu.

În prezent, parcul 14 Iulie este plin de mizerii și cu aparate de joacă ruginite. În urmă cu câțiva ani, Primăria a făcut minime investiții în acest parc, în sensul în care a pus câteva leagăne noi, aparate de sport și un foișor, apoi l-au lăsat în voia sorții. Băncile sunt uzate și murdare, toboganele mari și hintele sunt mâncate parțial de rugină, iarba e neîntreținută. De asemenea, terenul de baschet e crăpat și puțin denivelat.  Pe lângă faptul că mobilierul urban este într-o stare proastă, parcul este și populat cu boschetari.

Primăria Cluj-Napoca a atribuit, zilele trecute, firmei Garden Center Grup SRL contractul privind proiectarea și realizarea documentanției tehnico-economice – studiu de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea parcului 14 Iulie. Valoarea contractului se ridică la 36.000 lei (aproape 8.000 de euro). Banii vin de la bugetul local.


Societatea Garden Center Grup este deținută de Ionuț Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală”. Reamintim că la finele anului 2016 Primăria a încheiat un contract pentru întreținerea spațiilor verzi ale Clujului cu firma Garden Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile. Marea pierzătoare a fost firma Rosal Grup care deținea anterior contractul, participantă și ea la licitație. Rosal s-a adresat instanței și a reușit să blocheze contractul cu Garden Center Grup.

În toamna acestui an municipalitatea a anunțat demararea unor ample lucrări de modernizare la parcurile Ștefan cel Mare și Farmec, iar city-managerului Gheorghe Șurubaru a confirmat deja că următoarele două parcuri pentru care se întocmește documentația de licitație în vederea atribuirii studiului de fezabilitate sunt Parcul Ion Luca Caragiale și Parcul 14 Iulie.


În prezent, Parcul Ştefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniţi, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coşuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Modernizarea parcului va costa 17,9 milioane lei (3,8 milioane de euro), iar durata de realizare a investiţiei este de 12 luni. Finanţarea se va face din bugetul local.

Modernizarea Parcului Farmec costă municipalitatea peste 2,5 milioane lei. În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.), care nu mai reprezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii.


„Se vor realiza sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, loc de joacă pentru copii, zone verzi de recreere, mobilier urban nou și se va păstra biodiversitatea Canalului Morii. Vegetația existentă degradată va fi înlocuită și vor fi plantați noi arbori și arbuști. În plus, aleile pietonale, fântâna și sistemul de iluminat vor fi modernizate, se va amenaja un grup sanitar modern, cișmele ornamentale, rastel de biciclete și amenajări în jurul apei”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter