Actualitate

Autoritățile “discută”, Someșul este în continuare plin de mizerii

"Un Someș mai curat 2". Ecologiștii cheamă, din nou, instituțiile responsabile cu salubritatea Someșului la discuții despre ce s-a întâmplat în cele trei luni.

Reprezentanții Primăriilor Cluj-Napoca și Florești, dar și Garda De Mediu, Compania de Apă Someş, Agenția Națională Pentru Protecția Mediului, Hidroelectrica, Consiliul Judetean Cluj sunt chemați “să dea raportul” despre ultimele acțiuni cu privire la curățenia pe râul Someș.

Organizatorii evenimentului Someș Delivery vor să aducă la aceeași masă instituțiile responsabile pentru salubritatea Someșului și membrii societății civile pentru a discuta măsurile care au fost luate în ultimele trei luni. Evenimentul va avea loc marți, 29 octombrie, de la ora 16:00, la Cinematograf Arta.


Reamintim că în luna iulie a avut loc prima dezbatere despre Someș, ca un prim pas de a aduce instituțiile responsabile cu ecologizarea Someșului la aceeași masă.

Dezbaterea a avut două părți principale: prima, în care s-a discutat despre viziunea și statusul instituțiilor vizate în problema Someșului, iar în a doua parte s-a pus accentul pe soluții și pe planificarea pașilor următori, parte la care au intervenit cu întrebări și exemple mai mulți cetățeni.


La acea dată, reprezentanții Primăriei Florești spuneau că în aproximativ două luni malurile pot fi curățate, după care trebuie organizate campanii de informare pentru ca oamenii să nu mai arunce deșeuri în zone neautorizate.

Emil Boc a fost întrebat cum se raportează Primăria la problemă și cum a colaborat până acum cu celelalte instituții, Apele Române etc: “Despre planul autorităților locale, pot să vă spun că Apele Române au achiziționat un utilaj special care curăță malurile Someșului, din banii lor. Râul este responsabilitatea Apelor Române, malurile sunt ale Primăriei. Pentru noi a fost un efort de câțiva ani să curățăm rampele clandestine, să curățăm malurile Someșului.  Parteneriatul cu sectorul privat este esențial. Implicarea și sprijinul lor este esențial pentru contractarea unei buldozer, pentru un utilaj, pentru cei care nu au resursele necesare.”


Geta Ungureanu, cetățean Florești: “Se aruncă cu căruțe, cu camioane constant, și pe luciul apei și în apropiere, primăria ar trebui să folosească un sistem de supraveghere. A fost efectuat un sondaj prin care am aflat că 63% dintre cei care au răspuns nu știu unde să arunce deșeurile voluminoase, 73% ar vrea să colecteze selectiv dar nu știu cum, iar doar 23% fac asta deja“.

Activiștii susțin că este rușinos și scandalos că, în 2019, în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie – o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic.


Primăria municipiului Cluj-Napoca urmează să implementeze un proiect de amenajare a Someșului Mic, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții. Cu toate acestea, planul generos al municipalității „riscă să cadă în ridicol” în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un râu curat, avertizează ecologiștii.

Recent, primarul din Florești, Horia Șulea, s-a lăudat că va face curățenie, dar ecologiștii au remarcat că “s-a făcut curat pe 500 de metri și mai rămân peste 5 kilometri de curățenie până la Cluj”.


Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa, Ioan Curt, susţine că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor.

Reamintim că în vară, râul Someşul Mic a devenit navigabil în cadrul evenimentului “Someş Delivery”. De cealaltă parte, doi clujeni, participanţi la Somes Delivery, au scot la iveală o altă față a râului, cea plină de gunoaie, între Cluj-Napoca şi Floreşti. Resturi din construcţii, saci de moloz, haine, plastic, cauciucuri, gunoaie, toate stau aruncate pe malurile Someşului printre vegetaţia neîngrijită.

abonare newsletter