Actualitate

Patriarhul Daniel la sfinţirea bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Turda Băi

<p />Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit duminică, 18 septembrie 2011, slujba de târnosire a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Turda Băi.

Alături de Preafericirea Sa au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului şi Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul, numeroşi preoţi şi diaconi, între care vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira, exarhul mănăstirilor din eparhie, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Turda, pr. Daniel Crişan, stareţul Mănăstirii Dumbrava, pr. arhimandrit Vasile Crişan.

Primirea Preafericitului Daniel
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost primit sâmbătă, 17 septembrie, la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi de Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul, dar şi de membri ai Permanenţei eparhiale. De aici, Preafericirea Sa s-a îndreptat spre Mănăstirea Mihai Vodă de lângă Turda, unde a fost întâmpinat de aproximativ 30 de preoţi din Turda, Câmpia Turzii şi împrejurimi, în frunte cu protopopul de Turda, pr. Daniel Crişan, stareţa mănăstirii, maica Andreea, precum şi de mulţime de credincioşi. În biserica Mănăstirii Mihai Vodă a fost săvârşit un Te Deum, la finalul căruia Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a rostit cuvântul de întâmpinare, în care i-a adresat mulţumiri Preafericirii Sale pentru venirea în mijlocul turdenilor la acest moment important din viaţa lor religioasă.
Preafericitul Părinte Daniel a subliniat, în cuvântul său, importanţa colaborării care trebuie să existe între mănăstiri şi parohii: „Popasul din seara aceasta la mănăstire în vederea sfinţirii unei biserici noi la parohie arată şi legătura dintre mănăstire şi parohie în spiritualitatea românească. [...] Mănăstirea este tot timpul sprijinită de familiile creştine, pentru că în mănăstire vin tineri să devină monahi plecând din parohie şi, de asemenea, tinere, dacă mănăstirea este de maici, să devină surori şi apoi maici într-o mănăstire”. La finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Daniel a făcut un apel către credincioşi să sprijine continuarea lucrărilor de construcţie a bisericii Mănăstirii Mihai Vodă, ctitoris vredincului de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu.
Cu această ocazie, Preafericirea Sa a făcut câteva daruri obştii mănăstirii, o Sfântă Evanghelie şi câteva volume de teologie apărute în editura Patriarhiei Române.
Slujba de târnosire a bisericii din Turda Băi
Mii de credincioşi au luat parte duminică dimineaţa la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Turda Băi, săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhul Daniel a fost primit la poarta bisericii, în mod tradiţional, de un grup de copii îmbrăcaţi în straie populare ardeleneşti şi zeci de preoţi, fiind însoţit de Părintele Mitropolit Andrei şi de Preasfinţitul Vasile Someşanul, precum şi de mulţime de preoţi din Protopopiatul Turda.
Potrivit rânduielii, în cadrul slujbei, precedată de sfinţirea apei şi a obiectelor de cult, s-a făcut procesiunea cu sfintele moaşte în jurul bisericii, timp în care s-au cântat troparele prevăzute în tipic. După ce s-a făcut înconjurul de trei ori, sfintele moaşte au fost aşezate în stâlpul Sfintei Mese, turnându-se peste ele Sfântul şi Marele Mir. A fost citit apoi Hrisovul, care a fost aşezat, de asemenea, în piciorul Sfintei Mese. Tot pe Sfânta Masă s-au pus la cele patru colţuri chipurile celor patru Evanghelişti, fiind îmbrăcată ulterior în giulgiu. S-a aşezat Antimisul, Sfânta Evanghelie, după care s-a făcut ungerea pereţilor bisericii şi stropirea cu Aghiasmă.
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată astăzi la Turda pe o scenă special amenjată în faţa curţii bisericii, ordinea publică fiind asigurată de efective de jandarmi şi poliţişti, iar circulaţia rutieră în zonă fiind închisă.
În cuvântul adresat în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a desluşit înţelesul pericopei evanghelice de astăzi, la Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Redăm mai jos un fragment: „Evanghelia de azi nu vorbeşte despre lemnul Sfintei Cruci, ci despre sensul Sfintei Cruci în viaţa noastră. Cine a purtat crucea suferinţei, acela a simţit că în cruce se află deja tainic ascunsă sămânţa învierii, lumina învierii. Oamenii care au suferit mult devin tari, luptători în viaţa aceasta. O mamă care a pierdut un fiu cunoaşte ce este crucea de mamă, dar fiindcă nu a trăit o viaţă egoistă ci s-a dăruit creşterii copiilor, este o mamă puternică. Locul în care noi învăţăm să ne lepădăm de noi înşine, de greşelile noastre, prin spovedanie, prin pocăinţă, de propriul egoism, este tocmai biserica. Biserica este locul în care ne vindecăm de multe păcate. Prin iertarea de păcate şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului noi ne înnoim viaţa”, a arătat Preafericitul Părinte Daniel în cuvântul de învăţătură.
Patriarhul Daniel, cetăţean de onoare al municipiului Turda
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Turda, în semn de recunoaştere a personalităţii marcante în viaţa Bisericii noastre şi pentru contribuţia extrem de importantă pe care a adus-o de-a lungul anilor pe toate planurile în istoria României. Primăria Turda se arată astfel preocupată de viaţa comunităţii, iar distincţia acordată Patriarhului României  nu face decât să sublinieze acest lucru. Primarul Tudor Ştefănie i-a înmânat Preafericirii Sale şi o icoană din argint, iar din partea parohiei, preotul paroh Aurel Mişca i-a dăruit Patriarhului o icoană cu chipul Sfântului Prooroc Daniil. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a primit, din partea parohiei, o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, iar Preasfinţitului Episcop-vicar Vasile Someşanul i s-a înmânat o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare.
La rândul său, Preafericitul Părinte Daniel a acordat distincţii celor care au contribuit la  ridicarea bisericii din Turda Băi. Pentru efortul depus în acest proces şi pentru coordonarea vieţii acestei parohii, preotul paroh Aurel Mişca a primit Crucea Patriarhală, alte distincţii fiindu-le acordate primarului oraşului Turda, Tudor Ştefănie, familiei Arion (Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei), familiei Nicoară (Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei), precum şi membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial. Cu ocazia sfinţirii acestui nou locaş de rugăciune, Preafericitul Patriarh Daniel a dăruit o cruce de binecuvântare, confecţionată în atelierele Patriarhiei Române, şi Sfânta Evanghelie, împodobită pentru prima dată şi cu icoane duminicale. A daruit, de asemenea, o cădelniţă din argint masiv, făcută după un model de la Sfântul Munte Athos şi lucrată manual, ca simbol al rugăciunii. În plus, pentru biblioteca parohiei, Printele Patriarh a dăruit mai multe cărţi de spiritualitate, iar credincioşilor participanţi câte o iconiţă cu Pogorârea Duhului Sfânt, hramul bisericii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Mulţumindu-i Preafericirii Sale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a făcut o scurtă trecere în revistă a momentelor importante din viaţa istorică şi spirituală a municipiul Turda: „Ne bucurăm că în această toamnă blândă aţi venit să sfinţiţi biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Ne bucurăm şi realizăm că e un privilegiu rar, de aceea spunem, împreună cu Proorocul David: „Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului”. Turda este o localitate veche, cu o strălucire creştină. În Evul Mediu s-au ţinut la Turda 127 de Diete ale Transilvaniei. Cu rezonanţă tristă rămâne faptul că pe câmpul Turzii a fost asasinat mişeleşte unul dintre cei mai mari bărbaţi ai neamului nostru: Mihai Viteazul. În ce priveşte istoria bisericii neamului, nu putem trece cu vederea că aici, la bisericuţa Dintre Români, s-au adunat în 1819 protopopii ortodocşi din Transilvania şi l-au ales episcop pe Vasile Moga. Tot aici l-au ales vladică pe marele Andrei Şaguna, care anul acesta a fost canonizat de Sfântul Sinod”.
La sfintele slujbe de astăzi au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale, între care îi amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, deputatul Horia Uioreanu, primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, consilieri locali şi judeţeni.
Nevoia unei noi biserici
Parohie străveche, numită anterior „dintre Români”, noua parohie „Pogorârea Sfântului Duh” a fost înfiinţată în anul 1999, când, pe data de 29 octombrie, a fost sfinţită piatra de temelie a bisericii, în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu. Construcţia întregii biserici s-a realizat între anii 2000-2011, pe un teren donat de familia Beian din Turda. Proiectul îmbină mai multe elemente de arhitectură brâncovenească, moldovenească cu cele specifice artei transilvane, fiind realizat de arhitectul Gherasim Mişca din Timişoara. Credincioşii au fost cei mai importanţi susţinători ai construcţiei, ei implicându-se cu generozitate şi jertfelnicie, alături de Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local al municipiului Turda.
Pictura, în tehnica frescă, a fost executată de pictorul Petru Teglaş şi echipa sa, iar iconostasul, ca întreg mobilierul din biserică, a fost sculptat de meşterul Mircea Marian din Turda şi a fost împodobit cu icoane realizate de pictorul Petru Teglaş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter