Actualitate

Cum văd nevăzătorii condiţionarea indemnizaţiilor?

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/16_ziua/04 orb.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Condiţionarea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap grav de venitul familiei încalcă demnitatea acestora, acuză Asociaţia nevăzătorilor din Cluj.

Deputatul independent Mircia Giurgiu va cere modificarea proiectului de lege al asistenţei sociale astfel încât acordarea indemnizaţiei să nu mai fie condiţionată de venitul persoanei cu handicap şi al familiei acestuia.

Conducerea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Cluj semnalează faptul că noul proiect de lege al asistenţei sociale încalcă normativele europene referitoare la acordarea ajutoarelor financiare, dar şi de altă natură pentru persoanele cu handicap.


“Toate organismele internaţionale prevăd ca o indemnizaţie pentru handicap nu trebuie condiţionată de nimic”, afirmă Ioan Podosu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Cluj. El mai adaugă că în alte ţări europene, cum ar fi Germania, angajatorul asigură pentru persoana cu handicap transportul gratuit la serviciu, cu taxiul, în timp ce acest lucru nu se întâmplă şi în ţara noastră.

Potrivit conducerii asociaţiei clujene, proiectul de lege al asistenţei sociale prevede ca indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav va fi acordată pe viitor în funcţie de venitul persoanei cu handicap şi al familiei acestuia. Ioan Podosu explică faptul că în cazul în care persoana cu handicap nu va mai primi ajutorul social, acesta îşi va pierde independenţa deoarece există riscul ca familia să nu îl mai ajute.


Nevoi speciale, cheltuieli mari

Preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din Români mai adaugă că indemnizaţia nu ar trebui condiţionată, cu atât mai mult cu cât persoanele cu handicap au nevoi speciale, comparativ cu alte persoane.


“O persoană cu handicap are nevoie nu doar de serviciu, ci are nevoie de asigurarea transportului până la locul de muncă sau adaptarea computerului în funcţie de posibilităţile acestuia”, declară Podosu. El precizează că un program special de voce sintetică pentru calculator costă aproximativ 900 de lire sterline.

Reprezentanţii asociaţiei clujene sunt de părere că ar trebui făcute verificări riguroase pentru a fi eliminate acele false persoane cu handicap care beneficiază de ajutor social.


Deputatul independent Mircia Giurgiu a afirmat că va solicita modificarea acelor articole din proiectul de lege al asistenţei sociale care prevăd acordarea indemnizaţiei în funcţie de venituri.

abonare newsletter