Actualitate

Se caută soluţii pentru „generaţia fără BAC”

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/08_ziua/bacalaureat_mate_87087900.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Generaţia “fără diplomă” a rămas pe drumuri după al doilea “dezastru” de la bacalaureat, la care doar 16,06% din cei prezenţi au promovat.</p>

Unii dintre ei nu îşi vor găsi loc de muncă, iar alţii au rămas şi fără ajutor de şomaj. În acest context, tinerii liberali clujeni se gândesc să propună Ministerului Educaţiei o sesiune intermediară de Bacalaureat, care să aibă loc în iarna anului viitor, pentru cei care nu au promovat nici cea de-a doua sesiune a examenului. Vicepreşedintele TNL la nivel naţional, Rareş Ferdean, susţine că ideea organizaţiei judeţene a partidului are susţinere şi de la centru. “Vrem să facem această propunere Ministerului până la sfârşitul lunii. De asemenea, vrem ca şi sesiunea de BAC şi pregătirea elevilor să aibă loc la nivel de centre”, a spus Ferdean pentru monitorul. Pe de altă parte, liberalul clujean consideră că la cursurile de specializare organizate de AJOFM ar trebui să aibă acces şi cei care nu au obţinut o diplomă de Bacalaureat.

Pe de altă parte, ideea tinerilor liberali este văzută cu alţi ochi de social democraţi şi democrat liberali. Liderul tinerilor social democraţi clujeni, Gabriel Oniga a explicat pentru monitorul că această soluţie ar putea duce la nedreptăţi. “Nu este corect faţă de cei care au tras tare la Bacalaureat, cred că ar trebui să mai aştepte un an pentru a-şi da Bacalaureatul. Cred că ar trebui integraţi în baza de date a AJOFM, trebuie bunăvoinţă şi implicare şi din partea acestei instituţii - să verifice de exemplu care sunt în căutarea unui loc de muncă şi să se implice. Pe de altă parte, cred că aceşti elevi ar trebui să beneficieze de ajutor de şomaj, iar în acest sens, poate ar trebui introdus, la vechimea în muncă, şi liceul”, a spus Oniga.


La rândul său, tânărul democrat liberal clujean Radu Raţiu susţine că generaţia „fără diplomă de bac” este „rezultatul selecţiei fireşti a societăţii” şi preferă să lase specialiştii să vorbească. „Nu pot să vin cu propuneri, soluţii sau măsuri fără să studiez problema în profunzime, mai ales pentru că sunt jurist, de aceea cred că acestea trebuie să vină din partea specialiştilor. Aşa cum am spus de fiecare dată, societatea îşi selectează valorile, până la urmă”, a completat el.

abonare newsletter