Actualitate

România NU a accesat fondurile europene pentru combaterea șomajului tinerilor

Până în luna iunie a anului trecut, România ar fi putut să acceseze fonduri europene destinate combaterii somajului în rândul tinerilor. Fondurile însă s-au pierdut.

Până în data de 30 iunie 2018, fonduri speciale pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor puteau fi accesate de către Guvernul României. Țara noastră a fost însă singura care nu s-a ocupat de acest aspect, potrivit unui grafic realizat de Comisia Europeană.

Slovenia a folosit mai bine de 90% dintre acești bani, iar și țări învecinate ale României au considerat că problema șomajului trebuie soluționată. Astfel, Bulgaria a folosit mai mult de 50% dintre fonduri,  iar Ungaria peste 80%.


Graficul arată că România nu a încasat, din 2015, până la expirarea perioadei de contractare, adică finalul lunii iunie 2018, nici măcar un leu pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Vina nu e însă a UE, care nu ne-ar fi virat banii, ci a României, care fie nu i-a cerut, fie solicitările de finanţare nu au fost acceptate. România plănuia să cheltuiască 100% din fondurile care îi erau alocate, dar a reuşit să obţină decizia de acordare a finanţării pentru doar circa 1% din totalul de cheltuieli planificate.

Situația a fost semnalată de către comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu. Aceasta a publicat miercuri un grafic al modului cum au accesat țările UE banii europeni pentru combaterea șomajului tinerilor, care arată că România este pe ultima poziție, cu un procent minuscul, în condițiile în care țara de pe penultimul loc, Grecia, are un procent ce se apropie de 50%. 

”Aveți situația implementării programului destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor între între 18 și 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene”, scrie Crețu pe Facebook.
Sumele destinate acestui program lansat în 2015 puteau fi accesate până în 30 iunie 2018, precizează înaltul oficial european. 

”Vă doresc tuturor o zi bună”, încheie, sec, Corina Crețu.


Faptul că reprezentanții poporului nu au accestat aceste fonduri este o problemă gravă, ținând cont că România are una dintre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană.

În anul 2017, la nivelul Uniunii Europene, 14,3% dintre tineri nu aveau în 2017 un loc de muncă sau nu urmau niciun program educațional ori de formare, cel mai ridicat procentaj fiind în  (25,7%), Cipru (22,7%), Grecia (21,4%), Croația (20,2%), România (19,3%) și Bulgaria (18,6%).


 

abonare newsletter