Actualitate

Cluj, un oraș smart, dar nu prea. Alba-Iulia conduce topul orașelor care tehnologizează comunitatea

România are 24 de oraşe smart, iar printre comunităţile cu cele mai multe proiecte demarate în această privinţă se numără Alba-Iulia, Timișoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanța și Brașov, arată Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate.

În Cluj-Napoca, Primăria a accesat fonduri pentru a transforma oraşul într-unul smart. Administraţia publică locală a introdus pentru prima data în România primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care va sta la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24. Printre alte proiecte demarate de Cluj-Napoca se numără smart parkingul, relaţia cetăţean-primărie, Wi-Fi gratuit în locurile publice, traffic adaptiv – achiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze.

Din păcate, în ceea ce privește numărul de proiecte implementate, orașul din Inima Ardealului nu se poate lăuda, fiind la o diferență foarte mare față de Alba-Iulia, care deține recordul din țară pentru cele mai importante proiecte demarcate în scopul tehnologizării comunității.


Smart City cu doar câteva proiecte

Cu toate că municipiul Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare economică extraordinară în ultimii ani, asta nu garantează neapărat investiții în proiecte care duc la dezvoltarea unui oraș de tip Smart City. Aceste proiecte ar putea să îmbunătățească semnificativ viața locuitorilor din marile metropole, iar un oraș care s-a dezvoltat atât de mult precum Clujul, are nevoie să simplifice cât mai mult viața celor care locuiesc aici.
Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca - 11.

Viață mai bună pentru locuitorii orașului

Ideea proiectelor de tehnologizare a comunității are strică legătură cu confortul cetățenilor. Ținând cont că trăim în secolul vitezei, câteva aplicații simple pot să le ușureze cu mult viața celor peste 400.000 de clujeni. De la reducerea timpului petrecut în trafic, un aer mai curat și camere de supraveghere ar putea reduce rata infracționalității.
“Implementarea de soluții inteligente digitale poate contribui decisiv la creșterea confortului și siguranței locuitorilor în marile orașe. Agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicațiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu și înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluții reduc numărul victimelor accidentelor auto și al infracțiunilor violente cu un procent cuprins între 15 și 20%”, arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.


Aplicații și soluții smart, precum sistemul inteligent de monitorizare și management al traficului, „smart parking” - care ar ajuta la reducerea aglomerației în zona centrală cu cel puțin 15%, monitorizarea calității aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracționalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicații precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcționează cu succes și în alte capitale europene.

 


 

Etichete: smart city cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter