Actualitate

Primăria schimbă regulamentul de urbanism. Viceprimar: În zona centrală eliminăm parcările

Primăria Cluj-Napoca instituie un nou regulament de urbanism, iar cea mai importantă schimbare este eliminarea locurilor de parcare din zona centrală.

Consilierii locali vor vota vineri un nou regulament de de urbanism, iar potrivit viceprimarului Dan Tarcea “vor fi câteva modificări importante”.

“Vor fi câteva modificări importante în noul regulament de urbanism care va face mult mai uşoară acordarea unor autorizaţii de construire şi mult mai reglementat, să ştie cei care vor să construiască ce pot să construiască, unde pot să construiască, cum pot să construiască. Practic, se rezolvă anumite disfuncţionalităţi care erau până acuma”, a spus Tarcea, joi, la un post de radio.


Potrivit viceprimarului, locurile de parcare în zona centrală vor fi eliminate.

“Una dintre cele mai importante modificări este în zona centrală vom elimina locurile de parcare. De tot. Cei care vor să construiască nu vor mai avea obligativitatea să facă locuri de parcare pentru că în condiţiile în care în zona centrală mai facem încă un parking, două sau oamenii îşi mai dezvoltă anumite funcţiuni care să aibă şi locuri de parcare multiple nu facem altceva decât să aglomerăm şi mai tare zona centrală. Practic, acei oameni trebuie să vină acasă, trebuie să iasă de acasă. Şi tocmai de aceea vom elimina obligativitatea de locuri de parcare în zona centrală. Discutăm doar de zona ultracentrală a Clujului. Cred că este o decizie bună şi am luat exemplu din Londra unde se construieşte un bloc de 1000 de apartamente şi au două locuri de parcare, dar în schimb au 1000 de locuri de parcare pentru biciclete”, a mai spus Tarcea.


Viceprimarul a ţinut să clarifice că actualele locuri de parcare nu vor fi desfiinţate.

“Actualele locuri de parcare nu vor fi desfiinţate, nu vom desfiinţa niciun loc de parcare, doar cei care au astăzi imobile în zona centrală şi vor dori să le modernizeze, să le supraetajeze în condiţiile regulamentului, nu vor mai trebui să asigure şi locurile de parcare. Pentru cei care locuiesc în centru trebuie să ştie clar că nu au ce să caute cu maşina în centru. Eşti aproape de toate instituţiile statului, eşti în zona zero şi nu trebuie să vii cu maşina în zona zero”, spune Tarcea.


Potrivit noului regulament, “asigurarea locurilor de parcare nu este obligatorie în zona ultracentrală tendinţa fiind de a transforma centrul istoric (incinta fortificată) în zonă pietonală”.

O altă modificare se referă la zonele de locuinţe cu regim redus de înălţime “dispuse pe teritorii fără infrastructură completă”.


Aici s-a modificat articolul referitor la caracteristicile parcelelor în sensul suprafaţa să fie mai mare sau egală cu 800 mp în loc de 1.000 mp. “Această modificare este propusă ţinând cont de prevederile unei hotărâri de Consiliu Local prin care s-au aprobat criteriile de analizare şi avizare a caselor de vacanţă. Aceste parcele se regăsesc în zona Făget, zonă constituită pentru care parcela minimă a fost de 800 mp. Impunerea unei suprafeţe minime de 1.000 mp într-o zonă deja constituită cu parcele în jur de 800 mp am considerat-o nejustificată”, se precizează în noul regulament de urbanism.

abonare newsletter