Actualitate

25.000 europence fac anual „turism de reproducere”

<p /><img src="documente/stories/08_august/22_ziua/04 tratament.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 25.000 de europence, căsătorite sau nu, călătoresc în fiecare an în ţările UE pentru un tratament de reproducere asistată, scrie cotidianul spaniol El Pais, citat de Agerpres.

Cifrele au fost publicate într-un studiu realizat de grupul Fertility Counts, format din membri ai Societăţii Europene de Fertilitate. Fenomenul a fost numit de presă “turism de reproducere”, termen respins de către medici şi considerat “frivol”. Spania primeşte circa o treime din aceste 25.000 de femei, care cheltuiesc anual doar pentru tratamente aproximativ 40 de milioane de euro.

Directorul Institutului Universitar Dexeus din Barcelona, Buenaventura Coroleu, susţine că în Spania “s-a înregistrat o creştere importantă” a acestui tip de tratamente. Medicul spaniol a calculat că, din cele 40.000 de proceduri de fertilizare in vitro care se realizează în Spania în fiecare an, 15- 20% sunt realizate pe paciente care provin din afara Spaniei. Altfel spus, este vorba de 6.000 până la 8.000 de femei, cărora li se adaugă şi cele care optează pentru alte tehnici, cum ar fi inseminarea şi donarea de ovule sau embrioni.


Varietatea legislaţiei este motivul călătoriilor

Potrivit sursei citate, prima cauză a acestor “călătorii pentru reproducere” o reprezintă varietatea legislaţiilor. Într-o Uniune Europeană care tinde să unifice normele, legile privind concepţia sunt, conform studiului, unul dintre domeniile în care există o mare diversitate, diferenţele fiind imense. În timp ce în ţările nordice media tratamentelor de fertilitate este de 2.200 de cazuri la 1 milion de locuitori, în Lituania şi Letonia proporţia este de mai puţin de 150 de cazuri. În acest clasament, Spania se află peste media europeană, cu circa o mie de proceduri la milionul de locuitori.


Proiect de lege pentru donare de spermă şi ovule în România

În România, în urmă cu aproximativ două săptămâni a fost supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care se va permite donarea de spermă şi ovule pentru reproducere umană asistată medical cu terţ donator. Altfel spus, o persoană majoră va putea dona spermă sau ovule pentru persoanele sterile.


La 1 iunie a început şi programul gratuit de fertilizare in-vitro prin care 800 de cupluri infertile vor primi de la Ministerul Sănătăţii câte 1.500 de euro pentru acest tip de operaţiune medicală. Programul se derulează în mai multe clinici şi spitale din ţară printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

abonare newsletter