Actualitate

OPINIE În România, prea multe femei nu (mai) știu ce înseamnă 8 martie

În toată țara, în 8 martie, femeile primesc semne de prețuire din partea celor dragi. Indiferent că sunt mame, iubite, surori, prietene, bunici, primesc o mică atenție din partea bărbaților din viața lor. Însă, din păcate, nu pentru toate româncele Ziua Femeii este un moment în care sunt prețuite.

Ca să întâmpine Ziua Femeii cum se cuvine, primăvara a așteptat, s-a aranjat și azi, peste Cluj cel puțin, soarele își aruncă razele într-o îmbrățișare caldă, asemenea celei a unei femei: sinceră, plină de drag, compasiune sau empatie.

Orașul vuiește. Vânzătorii și-au umplut tarabele de flori, iar clujenii poartă buchete și cutii mai mari sau mai mici de cadouri, sperând că vor reuși să aducă zâmbete printr-un gest simplu. Fiindcă oricâte probleme și neînțelegeri ar fi pe parcursul unui an, de Ziua Femeii, parcă tot universul conspiră pentru a le face viața mai frumoasă și mai plină de iubire. Este o sărbătoare care ne amintește să fim oameni, să dăruim un zâmbet sau o mică atenție, fiindcă, în majoritatea zilelor suntem copleșiți de diverse necazuri.


Însă, din păcate, nu toate femeile văd 8 martie ca pe o zi specială fiindcă nu au pe nimeni să le iubească și să le prețuiască. Fiindcă în România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei. În România, 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. Par a fi doar niște cifre, dar acestea au rolul să ilustreze o realitate dramatică pe care autoritățile o privesc de cele mai multe ori, impasibile.

Aceste femei nu primesc flori, mărțișoare, zâmbete calde sau săruturi. Nu le face nimeni cafeaua de dimineață și nu le spune din suflet „la mulți ani”. Primesc în schimb palme, pumni, picioare sau, în cel mai fericit caz, o înjuratură aruncată printre dinți. Aceste femei în fiecare zi ascund în spatele fondului de ten vânătăi, semnele loviturilor pe care le-au primit cu o seară înainte. Iar de cele mai multe ori aceste femei sunt captive într-un univers unde nu au pe nimeni să le ajute, să le spună că viața poate fi frumoasă și 8 martie poate fi plină de iubire. Sunt captive într-un univers în care nici ele nu se mai pot ajuta singure fiindcă, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens. Din păcate, numărul acesta nu se cunoaște cu exactitate, fiindcă de cele mai multe ori, nu avem de unde să știm ce se petrece în spatele unor uși încuiate. Totuși, statisticile spun că 4 din 10 români cunosc un caz de violență în familie.


Și, cel mai rău este că ele consideră că merită să fie lovite sau jignite și nu mai știu să diferențieze binele de rău, iar în mintea lor iubirea merge mână în mână cu violența.

Dar, din păcate, mulți știu ce se întâmplă în spatele acelor uși încuiate despre care spuneam anterior și nu iau nicio măsură, deoarece mai bine de jumătate dintre români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente în familie și le găsesc o justificare.


Acestea, desigur, sunt doar câteva dintre statistici. La o simplă căutare pe internet, rezultatul este unul înfiorător. Doar în anul 2015 în evidența Poliției Române au figurat 33.317 cazuri de violență în familie. În 104 dintre acestea, victimele au fost ucise.

8 martie ar trebui să fie ziua tuturor femeilor, indiferent că sunt doctorițe, afaceriste, educatoare, jurnaliste, mame. Ele ar trebui iubite chiar dacă pierd, renunță, țipă, trântesc, plâng, fiindcă femeile sunt capabile să poarte pe umeri tristețea unei lumi întregi. La mulți ani, femeie!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter