Actualitate

Ancheta DIICOT în cazul medicului Lucan: Dedesubturile transplantului de rinichi practicat la ICUTR Cluj/Acuzații de mită și trafic de organe

Ancheta procurorilor DIICOT în cazul medicului clujean Mihai Lucan dezvăluie dedesubturile transplantului de rinichi practicat la ICUTR Cluj-Napoca şi mecanismul prin care instituţia a fost căpuşată şi adusă în pragul falimentului, dar aduce şi acuzaţii de mită şi chiar trafic de organe.

Pe lângă premierele medicale înregistrate la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 2000 de medicul Mihai Lucan, activitatea desfăşurată a cuprins şi o serie de ilegalităţi care au ieşit la iveală odată cu ancheta DIICOT, aflată în desfăşurare.

Mihai Lucan, cel care a condus Institutul şi a fost apoi şeful Secţiei Transplant Renal, s-a retras de la ICUTR Cluj-Napoca la începutul anului 2017, iar noua conducere susţine că unitatea medicală se află în pragul falimentului.


La sfârşitul lunii octombrie 2017, conducerea ICUTR Cluj-Napoca a făcut apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să sprijine financiar unitatea, avertizând că există riscul încetării activităţii în cazul în care se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, declarase atunci corespondentului MEDIAFAX că institutul se află în procedură de executare silită, existând o sentinţă definitivă în acest sens.


Potrivit acestuia, situaţia grea în care se află institutul a fost cauzată de managementul defectuos din ultimii ani şi de colaborarea impusă de fosta conducere cu clinica privată LukMed, ”în urma unui contract de colaborare păgubos, care a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât şi cantitativ”.

Silviu Moga a explicat, vineri, corespondentului MEDIAFAX mecanismul de căpuşare a ICUTR de către clinica privată LukMed, înfiinţată de Mihai Lucan şi inaugurată în 2007. Pe site-ul clinicii, Mihai Lucan apare ca responsabil medical, iar fiul acestuia, Valerian Ciprian, este managing director. Acesta ocupă în paralel şi funcţia de şef lucrări la Secţia Clinică de Urologie Generală a ICUTR.


”În cadrul ICUTR funcţiona din 2006 un aparat de criogenie, de distrugere termică a ţesuturilor tumorale, pentru care se comandau consumabile. Începând cu anul următor, nu s-au mai făcut proceduri, dar nici aparatul nu a mai existat la institut, fiind dus la LukMed unde se desfăşurau procedurile, dar pentru care ICUTR plătea consumabilele. Adică s-au comandat consumabile pentru un aparat care nu era în dotarea institutului, acesta fiind un aspect grav”, a explicat Moga.

Potrivit acestuia, bugetul institutului este asigurat în cea mai mare parte de contractul cu CJAS Cluj, fiind prestate servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi.


”Pacienţii sunt investigaţi, trataţi şi se face un scor pentru fiecare, iar în funcţie de aceşti indicatori se primeşte o anumită sumă de la CJAS. Suma este cu atât mai mare cu cât i se fac proceduri pacientului. Dacă ai un pacient cu adenom de prostată şi i se face o intervenţie, CJAS decontează circa 1.400 de lei, dar dacă pacientul este doar îngrijit şi nu operat, deşi suntem clinică chirurgicală, ni se decontează doar 300 - 400 de lei. Pacienţii erau internaţi la ICUTR, erau operaţi la LukMed, după care reveneau la institut şi ni se decontau sumele mici pentru îngrijire pre şi post operatorie. Uneori veneau direct de la LukMed după ce erau operaţi acolo şi erau îngrijiţi la noi. Prin acest mecanism, nefiind operaţi pacienţii la ICUTR, bugetul de la CJAS era foarte mic”, a precizat Silviu Moga.

Potrivit acestuia, pentru a se plăti de către institut utilităţile, materiale sanitare şi medicamente şi pentru bolnavii de la LukMed se deturnau fonduri din Programul naţional de transplant, deşi sumele respective aveau destinaţie clară, doar pentru pacientul transplantat şi doar pe durata internării.


”S-a mers aşa ani de zile. Din martie 2017, de când s-a sistat contractul cu LukMed, situaţia financiară a institutului a început să se îmbunătăţească. Au crescut serviciile, au crescut şi sumele primite de la CJAS iar astfel am început să şi plătim din datorii. Faptul că ICUTR a ajuns cu datorii, popriri de conturi şi executare silită se datorează, aproape în exclusivitate relaţiei păguboase cu LukMed. Acum se vede diferenţa, după întreruperea contractului bolnavii se operează la ICUTR şi avem bani mai mulţi”, a mai spus directorul ICUTR Cluj.

abonare newsletter