Actualitate

Bugetarea participativă un eșec? Puțin peste 11.000 de clujeni au votat

Bugetarea participativă a dorit să fie o modalitate de comunicare între administrația locală și cetățenii municipiului Cluj-Napoca. Astfel s-a pus la dispoziție o anumită sumă de bani, iar clujenii trebuiau să propună soluții pentru a îmbunătăți orașul. Au fost propuse sute de proiecte, însă prea puțini clujeni s-au arătat interesate de ele.

Sursă foto: ilovecluj.ro Sursă foto: ilovecluj.ro

Sute de clujeni au sărit cu propuneri în momentul în care s-a anunțat că vor putea decide cum să cheltuie 2 milioane de euro din bugetul local, în cadrul primului proiect online de bugetare participativă lansat vreodată în România.

În perioada 17 iunie – 20 august, clujenii au putut să propună proiecte pentru orașul lor, urmând ca acelea care vor obține cel mai mare număr de voturi să fie implementate anul viitor. Platforma s-a adresat tututor persoanelor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au peste 18 ani. Fiecare cetățean a avut posibilitatea să formulize una sau mai multe propuneri de proiecte pentru fiecare dintre cele șase domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajarea spaţiilor publice (mobilier urban, iluminat public); infrastructură educaţională şi culturală; oraşul digital. Valoarea maximă a bugetului estimate pentru fiecare proiect a fost maxim 150.000 de lei.


În primă fază, acest demers al autorităților locale a părut a fi un adevărat succes. Înițial, au fost înscrise 338 de proiecte, dintre care, 126 au fost considerate eligibile. Și astfel, a început prima etapă de votare. Doar persoanele care se aflau pe raza municipiului Cluj-Napoca au putut să voteze online. Pentru cei care nu aveau acces la internet, la Casino-ul din Parcul Central a fost amenajat un birou dedicat bugetării participative. În prima fază de votare, doar patru persoane au trecut însă pe la birou.

După prima etapă de votare au rămas în concurs 30 de proiecte, iar oamenii care locuiesc sau lucrează în Cluj-Napoca au fost invitați să voteze din nou. Din păcate, doar 11.499 de voturi au fost înregistrate.


Cele mai votate proiecte au fost două care propuneau modernizarea a două școli din municipiu. Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” a fost propusă să devină un complex educațional, necesitând astfel lucrări de reabilitare, modernizare și extindere. Cel mai probabil părinții și elevii s-au mobilizat, iar acest proiect a reușit să adune un număr de 2809 voturi.

Propunerea pentru amenajarea unei mansarde care este momentat nefolosita la școala Ion Creangă, pentru a crea săli de clasă în plus, a primit 2392 de voturi.


Propunerea înființării unui centru de tineret, un spațiu destinat organizațiilor de tineri a ajuns și ea în top cu 1879 de voturi.

Proiectele care au atras cele mai puține voturi au fost: aplicația care să prezinte lucrările autorizate pe spațiul public (7 voturi), propunerea de a așeza mobilier urban interesant prin oraș (18 voturi) și plantarea de copaci în curțile școlilor (25 de voturi).


E doua etapă de votare s-a încheiat în 19 noimebrie. În perioada 20-26 noiembrie 2017 are loc validarea voturilor finale. Serviciile din cadrul municipalității vor analiza procesul de votare demarat anterior și se vor asigura că este vadil. Îndată ce acest proces se încheie vor fi anunțate proiectele câștigătoare.

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter