Actualitate

Doi ani de la tragedia din Colectiv. Comemorare la Cluj

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, 64 de persoane au murit, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din România şi din străinătate, şi alte 146 au fost rănite.

sursa foto România Curată sursa foto România Curată

Luni, 30 octombrie, între orele 18.00 şi 20.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, grupul civic informal Umbrela Anticorupție Cluj va organiza un eveniment comemorativ în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, tragedie care a îndoliat România în urmă cu doi ani.

“În urma incendiului, 26 dintre persoanele care se aflau în club au decedat pe loc, iar alta în drum spre spital, ca urmare a arsurilor provocate sau a intoxicatiei cu fum / otrăvirii cu cianuri și alte substanțe. Au urmat încă 37 de decese. Incendiul din Colectiv a ucis în total 64 de oameni și a mutilat pe viață, fizic și sufletește, încă alte câteva sute (victime și familiile lor)”, spun organizatorii.


Potrivit acestora, evenimentul comemorativ va consta în depunerea de flori și candele în Piața Unirii, audierea unei piese muzicale devenită simbol al tragediei și al luptei împotriva corupției, un moment de reculegere în cinstea tinerilor care și-au pierdut viața, urmat de punctarea succintă a ceea ce s-a întâmplat în noaptea tragică și de discuții libere cu participații la comemorare.

“Pe lângă obiectivul principal comemorativ, evenimentul are ca scop și manifestarea protestului și a dezaprobării față de faptul că, la doi ani de la tragedie, procesul pe rol nu se judecă încă. În continuare suntem în pericol în spațiile publice, iar dotările spitalelor, ale secțiilor de arși în primul rând, nu s-au îmbunătățit aproape deloc. La 2 ani de la Colectiv nu avem încă vinovați, iar dacă s-ar întruni condiții similare, probabil că tragedia s-ar produce din nou, la indigo. Avem nevoie de vinovați ca să știm cum au greșit, pentru ca alții să nu greșească la fel. Avem nevoie de vinovați pentru ca alți oameni să nu mai moară în aceleași condiții. Și pentru ca morții noștri să nu fi murit în zadar”, mai spun organizatorii.


Potrivit unui raport întocmit în timpul guvernării Cioloş, autorităţile au dovedit dezorganizare în gestionarea incendiului de la „Colectiv”, fiind făcute referiri la infecţiile nosocomiale sau la refuzul de a transfera victime în străinătate, însă Ministerul Sănătăţii neagă existenţa documentului.

În cadrul raportului se atrage atenţia asupra dezorganizării din noaptea incendiului din Colectiv, dar sunt consemnate şi măsuri care trebuie luate pentru evitarea problemelor cu care sistemul s-a confruntat.


„Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare rapid după internare, cu bacteriemii ulterioare şi alte complicaţii septice cu germeni multirezistenţi provenind din mediu spitalicesc”, reiese din raportul făcut la cererea fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Raportul întocmit de către Elena Copaciu, consilier onorific al cabinetului ministrului Vlad Voiculescu, arată că nu există personal „ultracalificat în managementul pacientului critic cu complicaţii hemoragice severe”, iar capacitatea laboratoarelor din spitalele de urgenţă este „extrem de limitată, la nivelul anilor '90”.


O altă problemă majoră menţionată în raport este legată de „lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul ars, deci, există un risc mare de infecţii”.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, luni, amânarea termenului la care ar fi trebuit să decidă dacă statul român va fi chemat ca garant al plăţii despăgubirilor în procesul Colectiv. Judecătorii au stabilit un nou termen pentru data de 20 noiembrie, motivul invocat pentru amânare fiind lipsa de procedură. Apărătorii patronilor din clubul Colectiv spun că întârzierea procesului ţine şi de maniera în care a fost instrumentat de către procurori.


După incendiu, procurorii au demarat mai multe anchete privind patronii clubului Colectiv, ai firmei de artificii şi ai Primăriei Sectorului 4, printre care edilul de atunci, Cristian Popescu Piedone. Un alt dosar este pe rolul Tribunalului Militar Bucureşti şi vizează doi angajaţi ai ISU care nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile când au mers în control la club.

Ultimele Stiri
abonare newsletter