Actualitate

Alin Tişe susţine că lucrările la Centrul de Deşeuri se apropie de final. DUPĂ 6 ANI DE ÎNTÂRZIERE şi la o VALOARE DE PATRU ORI MAI MARE

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că lucrările la Centrul de Deşeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018. Asta înseamnă că Tişe îi dă cu flit Ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a dat termen Consiliului Judeţean să finalizeze Centrul de Deşeuri în 6 luni.

În schimb, Tişe nu a suflat o vorbă despre milioane de euro care au dispărut din buzunarele clujenilor în ultimii 6 ani pe falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare. Să nu mai vorbim că valoarea investiţiei a crescut de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro.

“În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă, în sensul că lucrările pe care le-am făcut în acest an sunt consistente şi ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Nu vă ascund că este un proiect care de la început a dat foarte multe bătăi de cap Consiliului Judeţean, fiind şi blocat 4 ani. Anul trecut am recuperat 4 ani din întârziere. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor, respectiv pentru toate primăriile. Lucrările sunt într-o stare avansată. Se conturează acest Centru de Deşeuri. Sunt optimist. Sunt lucrări pe care le-am făcut anul trecut. Ce a mai rămas de făcut ne dă speranţe că anul viitor îl vom putea da în funcţiune. Mai avem de făcut două licitaţii importante pentru a putea să închidem acest cerc al Centrului de Deşeuri şi această finanţare europeană şi anume licitaţia pentru operatorul de gunoi şi licitaţia pentru operatorul centrului. Nu vreau să discut despre ce a fost înainte. Mi-aş fi dorit ca acest centru să fie gata astăzi, dar aici suntem. Lipsa acestui centru poate duce la creşterea preţului de colectare şi poate afecta populaţia în mod direct. Eu sper că în partea a doua a anului. Termenul de contract este mai lung, noi suntem în grafic acum, dorinţa mea e să terminăm înainte de termen. Situaţia judeţului este gravă şi trebuie să începem să grăbim lucrurile. Când va fi gata, vom uita toate certurile şi acuzele legate de gunoaie. Aceasta va rezolva definitiv problema gunoaielor în judeţ”, a declarat Tişe într-o conferinţă de presă joi.


Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, în ceea ce privește lucrările ce au rămas de efectuat, acestea se referă, în principal, la finalizarea membranei de la prima celulă de depozitare, închiderea clădirilor și asfaltarea drumurilor de acces.

Nu respectă “ordinele” de ministru

La începutul lunii octombrie, Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a dat termen Consiliului Judeţean de 6 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. Asta însemna undeva în luna martie 2018.


Ea a reamintit că judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru “incompetenţa cu care Consiliul Judeţean a gestionat banii publici” şi le-a transmis un mesaj atât preşedintelului CJ Cluj, Alin Tişe, cât şi managerului de proiect la Centrul de Deşeuri, Mariana Raţiu, că dacă nu sunt în stare să gestioneze problema “să plece acasă”.

“Am cerut Consiliului Judeţean, şi nu înţeleg de ce preşedintele CJ nu a fost prezent la aşa o mare problemă pentru clujeni, să urgenteze construirea depozitului CMID. Aţi văzut astăzi erau două excavatoare şi un buldozer şi altceva nimic. Ei trebuiau să termine construcţia acestui depozit demult şi trebuie ca acest depozit să înceapă să funcţioneze în cel mai scurt timp. Un an e foarte mult. Dacă în 6 luni acest depozit nu începe să funcţioneze, tot ce înseamnă deşeuri în judeţul Cluj, va fi problema pe care o ştiţi acum, va fi problema de 1000 de ori mai mare (…) Deja, CJ Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru incompetenţa cu care a gestionat banii publici, banii europeni în perioada 2007-2013, prin nefinalizarea proiectului SMID. Nu voi mai accepta lucrul acesta pentru că cele 20 de milioane sunt plătiţi din banii fiecărui clujean şi fiecărui român. E nedrept. Cine nu este în stare să gestioneze, să plece acasă. Şi să vină cei care ştiu să conducă”, spunea Gavrilescu într-o vizită în Cluj-Napoca.


Bani suplimentari şi la noul constructor

La sfârşitul lunii noiembrie 2016, Consiliul Judeţean Cluj semna contractul de lucrări la Centrul de Management Integrat al Deşeuri (CMID) cu Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro şi termen de realizare de 14 luni.

În august 2017, Kranz Eurocenter a mai primit de la Consiliul Judeţean peste 4,5 milioane de euro (20,6 milioane de lei fără TVA) pentru presupuse cheltuieli cu alunecările de teren ceea ce a dus la prelungirea duratei de execuție cu încă 6 luni.


Ce spunea Tişe în vara lui 2016  când se gândea să renunţe la acest proiect? “Un proiect care ştim că nu va funcţiona nici în 2022 (…) Acest proiect este compromis în totalitate (…) Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca și costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continuăm lucrările la depozitul de deșeuri (…) 18 luni este durata de execuţie a primei celule, ne ducem în 2018 dacă se termină la timp. Dar ce lucrare aţi văzut dumneavoastră să se termine la timp? Poate va fi gata în 2019”.

2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 107.520.012,54 lei


2016 – valoarea fazei II a proiectului Centrului de Deşeuri este de 209.219.641 lei

Anul și dublarea investiției

2011 -  Asociaţia Confort SA, Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL şi SV Vel Service SA câştigă licitaţia pentru construirea Centrului de Deşeuri cu o ofertă de 107, 5 milioane de lei fără TVA/ 23,8 milioane de euro

2012 – Confort SA intră în insolvenţă dar încasează de la Consiliului Judeţean 15,8 milioane de euro pe lucrările făcute până la intrarea în insolvenţă, dar şi după intrarea în insolvenţă

2013 – Italienii de la Atzwanger SPA devin liderul asocierii pentru continuarea lucrărilor la groapa ecologică. După scurt timp, DNA a susţinut că fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi vicele CJ Cluj Ioan Oleleu ar fi favorizat firma lui Ioan Bene, Napoca SA, în sensul că au introdus-o direct ca subcontractor, nepermis prin contractul cu finanţare europeană

2014 – Apar primele probleme la Centrul de Deşeuri: excavări ilegale, fisuri în fundaţie, lucrările executate nu erau de calitate, experţii spun că există riscul ca întreaga construcţie să se prăbuşească, numind-o “lucrare malefică”

Final de 2014 – Contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri cu firma Atzwanger SPA a fost reziliat

2015 – CJ Cluj mai plăteşte 11,6 milioane de euro către Atzwanger SPA, ultimele plăţii fiind făcute în vara lui 2015, când deja o expertiză  confirma dezastrul de la Centrul de Deşeuri

2015 – Consiliul Judeţean depune o plângere penală la DNA Cluj împotriva constructorului Centrului de Deşeuri, plângere nefinalizată nici până în prezent

2015 – Consilierul judeţean Mihai Seplecan depune plângere penală împotriva funcţionarilor publici implicaţi în proiectul CMID pe care îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu proiectarea şi executarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri.

2016 – valorea Centrului de Deşeuri creşte cu peste 22 milioane de euro, judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme

2017 – contractul pentru finalizarea primei celule a Centrului de Deşeuri este atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro

2017 –  începe lucrările la faza a II-a a proiectul care se ridică la peste 45 milioane de euro

abonare newsletter