Actualitate

Modă a la Cluj. Cum să prindem gustul de trecut. Costumul popular german, de la festivaluri în viaţa de zi cu zi

O creatoare de modă din Cluj-Napoca şi-a propus ca portul popular german (Dirndl) să nu mai fie îmbrăcat doar la festivaluri, ci şi în viaţa de zi cu zi.

Cel mai des vedem aceste costume populare la Oktoberfest sau la târgurile de iarnă din Germania, Austria sau Elveţia. Compuse dintr-o fustă cloche, cămaşă, şorţ şi corset sunt foarte colorate, fiind create din materiale preţioase, cum ar fi mătasea şi catifeaua.

Acum, Irina Silaghi (38 de ani) va reinterpreta acest port popular într-o prezentare de modă care va avea loc sâmbătă în centrul Clujului.


“Dirndl Show Irina Silaghi” este un proiect care include 16 rochii “Dirndl”, atât piese cu broderii tradiţionale din Transilvania, cât şi piese tradiţional-moderne, îmbinând trecutul cu prezentul şi tradiţionalul cu modernul.

“Foarte multe femei îşi doreau un Dirndl pentru Oktoberfest fie la Braşov, fie în alte oraşe, fie direct la Munchen sau un Dirndl pentru festivalul de la Cluj. Foarte multe prietene mi-au spus că ele nu se regăsesc în aceste Dirndl pentru că sunt şi maghiari şi români în familie şi de ce ar purta ceva tradiţional german când nu e specificul lor. Şi atunci mi-a venit ideea să combin aceste tradiţii”, spune Irina Silaghi.


Pe lângă cele 16 piese, Irina Silaghi a mai creat şi două porturi tradiţionale pentru soţii Iohannis.

Povestea a 16 femei, pe podium

Fiecare piesă prezentată este lucrată manual şi este creată pentru şi prezentată de către persoane a căror istorie îmbină trecutul şi prezentul: fiecare din domenii diferite, arii diferite de activitate, trecut diferit şi provenienţă diferită. La prezentarea de modă se regăsesc motive tradiţionale germane, şvăbeşti, săseşti, româneşti, maghiare, slovace, din Armenia sau din Ucraina.


“Este o prezentare de port tradiţional reinterpretat, 16 piese purtate de 16 doamne şi domnişoare, nu modele, piese reinterpretate având ca bază portul tradiţional german, având elemente de trecut, cât şi elemente de prezent, fiind foarte uşor purtate în zilele noastre la forma adaptată lor. Acest proiect a început acum un an, una dintre cauze a fost nevoia, cererea pieţei şi nu numai. Tradiţiile le vedem uşor cum se sting. Pe acest criteriu, cei din domeniu ar trebui să facem ceva mai mult în povestea tradiţiilor. Motiv pentru care mi-am spus să încep acest proiect. Să implic oameni din toate domeniile, culturile, etniile. Nu e vorba de o prezentare tipică pe manechine, fiecare ţinută e personalizată, având un trecut al familiei, al provenienţei, al culturii, un prezent şi chiar un viitor. Fiecare persoană vine dintr-o familie unică din Transilvania. Şi pe aceste rochii de Dirndl se regăsesc motivele tradiţionale din acea familie. De exemplu, domnişoara de pe afiş este unguroaică. Regăsim pe rochie laleaua, care la unguri este un motiv foarte important de fertilitate”, spune creatoarea de modă.

Natura şi omul, surse de inspiraţie

Irina Silaghi consideră că este important să păstreze sau, dacă a dispărut, să reînvie tradiţia şi motivele tradiţionale prin aceste piese şi “să prindem un pic de gust de trecut”.


“Am auzit de la multe colege că aruncă hainele tradiţionale după moartea bunicilor, îmi vine să plâng, nu pot să cred aşa ceva. Condiţia şi motivele tradiţionale sunt foarte importante. De un an lucrez la aceste piese. Partea de sus rămâne un corset bine definit, partea de jos rămâne o fustă vaporoasă, cu o talie înaltă care să poată fi purtată zi de zi cu uşurinţă, atât corsetul cât şi fusta funcţionează ca întreg, dar şi ca piese separate, dându-le mai multe şanse pieselor să fie arătate tuturor. Ce mă inspiră? Fiecare om e o inspiraţie, tot ce mă înconjoară. Fiecare cuvânt, fizionomia te poate duce într-o direcţie, chiar şi starea omului îţi poate spune ceva şi să mă ajute în  munca pe care o fac. Dar şi natura. În această prezentare vor fi atât flori, flori de sare, cât şi spice de grâu, ovăz, acestea vor fi cununile pe care le vom purta pe cap în cadrul prezentării. Florile şi spicul sunt de la părinţii mei din grădină. Natura îmi dictează culorile, iar dacă natura este vie aşa este şi colecţia”, mai spune creatoarea de modă.

Despre piese spune că sun lucrate manual, iar fiecare în parte spune o poveste.


“Ne vom aminti de lucrurile bunicii. Sunt lucruri personalizate. Cred că asta este rădăcina noastră. Cred că fiecare om se bucură când îşi regăseşte rădăcinile şi istoria. Au câte o poveste, au istorie. Pentru mine contează foarte mult natura. Eu purtam şi port piese româneşti moştenite din familie, ie românească, brâu românesc. Avem Dirndl pictate de mână. Fiecare piesă, fiecare material este natural, din cânepă, dantelă. Ia românească deja a înviat şi o putem purta zilnic, însă Dirndl nu. Şi atunci ideea este să începem să purtăm şi acest Dirndl în viaţa de zi cu zi, cu blugi şi fustă la orice eveniment, când mergem la teatru, de exemplu sau la un eveniment un pic mai de gală. Când cineva mă întreabă cât costă aceste piese, am lucrat timp de un la ele. Nu am stat să calculez fiecare piesă. Este foarte important să păstrăm tradiţiile. Am lucrat un an de zile la această colecţie. Zi şi noapte”, mai spune Irina.

Irina Silaghi lucrează de 20 de ani în domeniul şi a creat, printre altele, şi o rochie de mireasă cu motive tradiţionale. Cui se adresează această colecţie? “Oricărei persoane care vrea să se apropie puţin de trecut şi de istorie şi care vrea să se simtă puţin mai special”, mai spune Silaghi.

“Dirndl Show Irina Silaghi” va avea loc sâmbătă în Piaţa Unirii de la ora 18.30

Irina Silaghi, creator de modă

“Când era mică tot timpul lucram cu materiale, puneam mâna şi era foarte important să simt. Am multe proiecte de viitor, îndrăzneţe, bazate pe muncă de substrat, bazate pe tot ce mă înconjoară. Nu se bazează doar pe trendul momentul, se bazează pe ceea ce suntem, ceea ce sunt, pe istoric, pe elemente luate din natură, cultură, tradiţie”

Etichete: moda port popular
Ultimele Stiri
abonare newsletter