Actualitate

Primăria Cluj va amplasa senzori în carosabil pentru găsirea locurilor libere de parcare

Primarul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Primăria Cluj-Napoca va amplasa senzori în carosabil pentru identificarea locurilor libere de parcare la sol din oraş, informaţiile urmând să poată fi accesate de şoferi prin intermediul unei aplicaţii pentru calculator sau telefon mobil.

Emil Boc a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre inovarea urbană, că municipiul pe care îl conduce încearcă să fie un model pentru inovare şi tehnologie pentru Europa Centrală şi de Est.

“Cluj-Napoca poate fi, astăzi, un element reprezentativ pentru Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al inovării şi tehnologiei, iar noi încercăm să fim un model. Avem deja o aplicaţie de telefon mobil pentru parking-urile publice cu barieră din oraş, care arată în timp real locurile libere de parcare şi ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I şi II. De asemenea, vom amplasa astfel de senzori şi în staţiile de transport în comun, care vor indica dacă în staţii se află un mijloc de transport sau o altă maşină”, a spus Boc.


Potrivit lui Emil Boc, municipalitatea clujeană va dezvolta şi o altă aplicaţie care presupune urmărirea pe telefoanele mobile a traseului mijloacelor de transport în comun dotate cu GPS, astfel încât călătorii să poată şti în orice moment unde se află un troleibuz sau un autobuz şi când va ajunge în staţie.

Primarul a enumerat în cadrul prezentării sale şi alte soluţii inovative care au eficientizat actul administrativ în ultimii ani, menţionând-o, ca exemplu, pe cea care permite programarea online a căsătoriilor, despre care a spus că este, de departe, cea mai accesată aplicaţie dintre toate.


Tot recent a fost lansată şi aplicaţia My Cluj, care permite cetăţenilor să facă sesizări în legătură cu problemele pe care le-au observat şi pe care le doresc rezolvate. Aplicaţia ajută la o mai bună organizare a sesizărilor, în sensul că acestea sunt direcţionate, fiecare, către serviciul de care aparţin, iar cetăţeanul primeşte un răspuns.

Plata cu telefonul a parcării sau a biletului de autobuz, programarea online a ocupării unui teren de sport dintr-o bază modernă şi recent inaugurată sau plata online a taxelor şi impozitelor sunt doar câteva dintre soluţiile oferite de municipalitate.


Emil Boc a mai precizat că, dincolo de folosirea unor tehnologii inovative mai trebuie depăşită şi problema mentalităţii oamenilor, care sunt destul de reticenţi la schimbare, chiar şi într-un oraş cum este Cluj-Napoca. El a spus că încă puţină lume alege să plătească online taxele şi impozitele locale. Potrivit datelor oferite de primărie, sub 10.000 de persoane au ales să plătească online taxele, în primul trimestru al anului 2017. În prezent Cluj-Napoca are aproximativ 400.000 de locuitori.

Un alt domeniu în care schimbarea mentalităţii locuitorilor este văzută ca şi principala soluţie de rezolvare a problemelor, conform administraţiei locale, este cea a traficului. Dincolo de o mai bună organizare a circulaţiei, de scumpirea locurilor de parcare din centru, care a avut loc recent, sau de căutarea unor soluţii inovative, municipalitatea îşi doreşte să convingă populaţia să utilizeze mai des transportul public, bicicleta sau alte mijloace de transport mai prietenoase cu mediul.


În cadrul evenimentului Pria Urban Innovation care are loc, miercuri la Cluj-Napoca, se abordează teme importante privind oraşele viitorului, cum ar fi mobilitate, energie, tehnologie şi infrastructură şi vor fi dezbătute aspecte importante despre dezvoltarea oraşului şi proiecte care îmbunătăţesc oraşul şi viaţa de afaceri şi socială a acestuia.

Pria Urban Innovation Conference este o platformă pentru discuţii aprofundate între oficialii guvernamentali, actorii locali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi lideri ai comunităţii. Ei vor evidenţia cercetarea şi proiectele care ajută la crearea unor comunităţi urbane mai rezistente, durabile şi sănătoase. Organizatorii au ales Cluj-Napoca ca gazdă a acestei conferinţe considerând că oraşul este unul dintre cele mai dinamice din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter