Actualitate

Și-au lăsat job-urile și-au plecat. Povestea tinerilor care zilnic văd lumea

Lukas și Jamie, doi tineri din Slovacia (Zilina) respectiv Germania (Stuttgart) au renunțat la viețile lor cotidiene și au pornit în descoperirea lumii care îi înconjoară. Săptămâna trecută au ajuns și în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca despre care spun că este un oraș în care fără doar și poate s-ar muta.

Cu viața înghesuită în bagaje și conducând o mașină căreia îi spun casă, cei doi au plecat în lume. Își spun „nomazi-digitali”, asta înseamnând că, deși sunt mereu pe drumuri au în același timp un venit constant. Lukas este data scientist (n.r. operator date) și are  propria companie de consultanță în domeniul prelucrărilor de date. În principiu, el lucrează la clădirea unor noi afaceri, dar se ocupă și de mentorat în domeniul educației online. Jamie este designer grafic și fotograf. Pe lângă faptul că vinde fotografii și ilustrații grafice, ea mai lucrează și ca expert de comunicare în Social Media pentru două companii.

,,În această eră digitală în care trăim lucrurile s-au schimbat. Nu mai trebuie să fii angajatul unui om sau al unei companii.”, spune Jamie.


Înainte de a pleca, cei doi munceau în medii care îi deteriorau psihic. Jamie făcea parte dintr-o agenție de publicitate, un loc unde, spune ea, posibilitățile de a fi creativ erau foarte mici, iar mediul era unul foarte stresant. Lukas lucra într-un mediu în care pe lângă faptul că era subapreciat era nevoit și să piardă foarte multe ore la serviciu, așteptând ca ceilați colegi să își termine sarcinile.

Călătoria celor doi a început cu o lună petrecută în Suedia și Norvegia . După ce au decis să folosească o mașină au plecat din Viena, trecând prin Slovacia și Ungaria spre România.  Fiind la începutul acestei aventuri și conștienți că mai au multe de învățat, tinerii au ales ca prim traseu Europa de Est: ,,Am ales Europa de Est deoarece suntem la începutul acestei noi experiențe și încă ne adaptăm la acest stil de viață. Lukas are mai multă experiență în zona aceasta, deoarece a mai fost aici și cu alte ocazii.”, a mai spus Jamie.  


„Clujul este un oraș care are multe de oferit”

Oamenii dispuși să ajute, cladirile vechi și panoramele frumoase au făcut-o pe Jamie  să se gândească la Cluj-Napoca ca la unul din orașele în care s-ar muta: ,,Orașul are foarte multe de oferit. Am văzut aici panorame frumoase, clădiri vechi și o gamă foarte variată de restaurante din care poți alege. Oameni frumoși și de ajutor. Un mare plus este prezența naturii foarte aproape de oraș.”.


Jamie a scris o întreagă poveste despre experiența lor în oraș pe blogul ei personal http://twosundowners.com/cluj/.

Ceea ce a impresionat-o cel mai mult pe Jamie a fost centrul vechi al orașului: „Partea veche a orașului mi-a placut pe departe cel mai mult. Am reușit să mă plimb puțin pe străduțele înguste și am văzut foarte multe restaurante și localuri frumoase.”


Pe lângă priveliștea asupra orașului pe care urcarea Cetățuii o oferă, Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost un alt loc care a impresionat-o pe tânăra de origine germană: „Arhitectura catedralei, atât de diferită față  de ce am vâzut până acum. M-a făcut să nu mai vreau să ies  când ghidul ne-a spus să mergem mai departe.” , a scris Jamie pe blogul personal.

Căutând un refugiu departe de agitația orașului cei doi au ajuns la Grădina Botanică: „Cu doar 10 lei de persoană am putut sta o zi întreagă într-un loc frumos care a fost destul de mare pentru a găsii locuri liniștite, însă nu destul de mare pentru a te pierde.”


Arhitectura turnului de apă din Grădina Botanică le-a dat fiori pe șira spinării: „În grădină am găsit un turn care oferea o priveliște foarte frumosă asupra orașului, însă dacă era în Germania acesta ar fi fost de mult închis publicului deoarece arhitectura ar fi fost considerată periculoasă.”, mai poveșteste Jamie pe blogul ei. 

Pe langă Cluj, Sighișoara și Brașov sunt alte două orașe care cei doi le-ar vizita din nou.

„Nu sunt multe alte locuri rămase în Europa ca și munții României ”

Lukas a fost de mai multe ori în România și e îndrăgostit de țară, de munții și priveliștile pe care le găsește aici așa că e mereu dornic să revină. Jamie care e pentru prima dată aici a rămas impresionată de ce a gășit: ,,Nu înțeleg de ce în Germania, țara mea natală, România nu este promovată ca o locație turistică. Este cu atât mai greu de înțeles acest lucru acum că am văzut aceste peisaje minunate și orașe frumoase.”

În expediția lor prin România, cei doi nomazi au întâlnit mulți oameni primitori și dornici de a ajuta, chiar dacă nu știau limba engleză: ,,România ne-a oferit o experiență frumoasă. Am întâlnit mulți oameni care ne-au ajutat cum au putut chiar dacă nu am putut comunica din cauza barierelor lingvistice. Am avut parte și de două experiențe mai putin plăcute. La un moment dat o doamnă învârstă ne-a apostrofat deoarece Jamie este de origine germană, iar, o dată la un sediul al Poștei Române am avut dificultăți deoarece nimeni nu vorbea engleza, dar știm că astfel de lucruri se întâmplă în orice țară.”

Bulgaria, Albania, Macedonia sunt următoarele opriri

De aici ei vor să meargă spre sud în Bulgaria, Albania, Macedonia și dacă va fi posibil Bosnia și Muntenegru. Călătoria de anul acesta este planificată să dureze până la Crăciun când urmează să facă o pauză pentru a-și putea petrece sărbătorile în familie.

După o oprire de două luni în Viena pentru a munci, Lukas și Jamie speră să poată pleca spre America de Sud. Ei mai spun că nu au o limită stabilită pentru călătoria lor: ,,Nu avem un termen limită până la care călătoria noastră trebuie să se termine. Vrem să vedem cât de mult putem din această lume. Credem că o să facem asta până când financiar o să devină imposibil, iar atunci o să încercăm să găsim o altă metodă”.

Cu bune și cu rele, România le-a intrat la inimă celor doi și spun că dacă o să aibă ocazia cu siguranță vor reveni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter