Actualitate

Cornel Fugaru a murit, bolnav, la 71 de ani

<p><img src="documente/stories/07_iulie/14_ziua/12 cornel-fugaru.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Compozitorul era internat de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală.</p>

 

Compozitorul Cornel Fugaru a murit ieri, la Spitalul Elias (Bucureşti), unde era internat din 7 iulie.


“Astăzi, 13.07.2011, la ora 13,50, a încetat din viaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă «Elias» compozitorul Cornel Fugaru în urma unei boli incurabile cu evoluţie nefastă şi extrem de rapidă”, sună sec un comunicat al Spitalului Elias.

Compozitorul de muzică uşoară şi solistul vocal Cornel Fugaru s-a născut la 2 decembrie 1940, la Bucureşti. A studiat la Conservatorul «Ciprian Porumbescu» din Bucureşti (1961-1966), începând să scrie muzică încă din timpul studenţiei. După absolvirea Conservatorului, a fost profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti (1974). A debutat în 1964, la Casa de cultură a sectorului 2 din Bucureşti, împreună cu formaţia Sincron pe care a fondat-o şi a condus-o (1964-1978). A întreprins turnee artistice în Polonia (1967, 1969, 1972), Israel (1970), URSS (1973), Chile (1984). A susţinut numeroase concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret în filme şi a compus muzică pentru film. De asemenea, a făcut parte din jurii naţionale de concursuri de muzică uşoară. A compus peste 100 de melodii, multe dintre ele devenind şlagăre - “Şi dacă”, “Cine-a născocit iubirea”, “Am ales nemărginirea”, “Rămâi, nu pleca”, “Eu cred”, “Oameni, nu uitaţi”, “Să alergăm prin ploaie”, “Stai, nu te grăbi”, “Viaţa nu e complicată”. A compus muzica filmelor “Cântec pentru fiul meu”, “Bal în poiana zimbrilor”, “Fata morgana”, “Oacă şi Boacă”, “Cici”, “Robotul”. În noiembrie 2004, Societatea Română de Radiodifuziune, în colaborare cu TVR 2, a organizat un spectacol dedicat aniversării a 40 de ani de carieră a compozitorului Cornel Fugaru şi de la lansarea formaţiei Sincron. Cu această ocazie a fost lansat un set de patru albume cu melodii ce au marcat cariera compozitorului şi cartea semnată de ziarista Oana Georgescu, ambele purtând acelaşi titlu: “Fugar(u) prin lumea muzicii”.


Pentru activitatea sa, Cornel Fugaru a fost distins cu numeroase premii, dintre care: Premiul al III-lea la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Sofia (1968), Premiul juriului (1983), Premiul special al juriului (1985), Marele premiu (1986) la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, Premiul pentru cea mai bună orchestraţie la Festivalul “Cântecele mării” de la Rostok (1988), Premiul pentru muzică uşoară al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (2001). La Festivalul Mamaia 2010, a primit un Premiu special, alături de alţi compozitori şi cântăreţi îndrăgiţi de publicul românesc.

Cornel Fugaru făcut parte din juriile unor concursuri de muzică uşoară (Eurovision, Festivalul “Dan Spătaru”), la cea de-a noua ediţie a Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii “Ceata lui Piţigoi” (10-12 sep. 2010) fiind preşedinte al juriului, urmându-l în această calitate pe regretatul Aurel Manolache. A fost un foarte bun profesor, pregătind de ani la rând tineri şi copii pentru diferite concursuri de muzică uşoară. Împreună cu soţia sa, Mirela Fugaru, a iniţiat şi organizat Festivalul Internaţional “Steaua de aur” destinat copiilor şi adolescenţilor care încearcă să se lanseze interpretând melodii compuse special pentru cei mici, informează Agerpres.

abonare newsletter