Actualitate

Viktor Orban, din nou la Cluj – GALERIE FOTO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat sâmbătă la manifestările prilejuite de aniversarea a 90 de ani a etnografului clujean Kallos Zoltan, organizate la Opera Maghiară din Cluj.

Premierul Ungariei a fost invitat de către Fundația Kallos Zoltan la aniversarea a 90 de ani a etnografului maghiar. Viktor Orban a fost la Opera Maghiară și a ținut un discurs de cinci minute. Viktor Orban nu a făcut declaraţii presei şi ziariştii n-au avut acces în Opera Maghiară. La manifestări a participat şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan. 

După programul de la Operă Viktor Orban a mers la Răscruci la sediul fundației Kallos Zoltan. Aceasta nu este prima întâlnire a premierului Ungariei cu Kallos Zoltan. Cei doi s-au mai văzut și în 2014, când Viktor Orban a vizitat o şcoală înfiinţată de etnograful Kallos Zoltan în satul Răscruci.


Kallos Zoltan s-a născut pe 26 martie 1926 și în 1992 a înființat o fundație care îi poartă numele, în localitatea clujeană Răscruci, căreia i-a încredințat colecția de obiecte etnografice adunate în decursul a 70 de ani de activitate. Kallós Zoltán este o personalitate remarcabilă nu numai în calitatea sa de etnograf, ci și prin calitatea sa de cercetător al muzicii populare. 

În incinta fundaţiei se află una dintre cele mai frumoase expoziţii de artă populară din Transilvania.


Obiectivul principal al instituției constă în conservarea și propagarea valorilor spirituale, materiale și a tradițiilor culturii populare maghiare. Încă de la înființarea sa, Fundația organizează activități, evenimente și cursuri de formare prin care învigorează viața culturală a regiunii și ajută la supraviețuirea comunităților maghiare din diaspora.

Conacul care găzduiește colecția a fost cumpărat de părinții lui Kallós Zoltán în 1933, de la familia Bánffy din Răscruci.


Colecția etnografică înființată în scopul conservării materiale și prelucrării științifice a obiectelor de artă populară a fost deschisă publicului în 2010. Cuprinde aproximativ 10.000 de obiecte etnografice (textile, îmbrăcăminte, mobilă, ceramică și instrumente din lemn). Cele mai frumoase obiecte ale culturii materiale populare tradiționale din Câmpia Transilvaniei, Țara Călatei, săsești și românești din Transilvania și ceangăiești din Moldova sunt prezentate în opt săli ale muzeului. Pe lângă miile de obiecte de artă și fotografii, arhivele cuprind și o bibliotecă etnografică și un număr mare de înregistrări de muzică populară și filme etnografice.

Cultura materială din Câmpia Transilvaniei este prezentată în 3 încăperi ale muzeului. În aceste camere, este prezentată cultura locuitului și portul tradițional al satelor din zona Răscruci, Sic și a celor din interiorul Câmpiei Transilvaniei.


Pe lângă colecțiile de obiecte ceangăiești din Moldova, expoziția prezintă, prin câte o încăpere, „camera curată” săsească din Transilvania, interiorul caselor românești, dar și mai multe porturi țărănești tradiționale.

Expoziția prezintă, în 7 săli, 8 așa-numite „camere curate” de pe acele meleaguri pe care Kallós Zoltán le-a vizitat, unde a predat și de unde a cules obiecte tradiționale de-a lungul vieții sale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter