Actualitate

SCANDALOS! Ion Iliescu, despre Revoluție: „Să tragem concluziile politice adecvate în loc să stăm să tot plângem morţii”

Fostul preşedintele Ion Iliescu a afirmat joi că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarului Mineriadelor, considerând că acesta nu ar trebui ''dezgropat'' întrucât CEDO este interesată să "întreţină aşa ceva".

Întrebat ce părere are despre redeschiderea dosatului Mineriadelor, Iliescu a afirmat că "nu este nicio problemă", dar că nu ştie cui slujeşte un astfel de demers.

"Nu ştiu cui slujeşte, alminteri nu-i nicio problemă, dar pusă sub acest aspect – luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părţile bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare", a declarat fostul preşedinte, după un simpozion CPUN, organizat la Senat.


De asemenea, întrebat despre cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului de redeschidere a dosarului Mineriadelor, Iliescu a spus că "CEDO este interesată să întreţină aşa ceva".

"Eu înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. (...). La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane", a spus Ion Iliescu, referindu-se de această dată la subiectul Revoluţiei.


Fostul preşedinte a mai spus că trebuie să tracem concluziile politice adecvate din evenimentele în urma cărora a căzut regimul comunist în loc "să stăm să tot plângem morţii".

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).


Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român în dosarul Revoluţiei vor primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter