Actualitate

Război total între pasionaţii de „liniuţe” şi locuitorii din centrul Clujului. „Nu au cei 7 ani de acasă”. Răspunsul tinerilor: „Să-şi închidă geamurile sau să se mute la ţară” - VIDEO

Adrenalină, mulţi cai putere, fum şi bucăţi de cauciuc arse. Nu există săptămână care să treacă fără ca pasionaţii de drifturi să nu-şi dea întâlnire în centrul Clujului să-şi măsoare „noile achiziţii”, să schimbe o vorbă la o sămânţă, iar seara să se încheie inevitabil cu o cursă pentru a-şi demonstra supremaţia şi a impresiona, inclusiv fetele. Poliţiştii sunt depăşiţi de situaţie, iar locatarii care stau în zonă sunt disperaţi.

O postare pe un site de reclamaţii la adresa Primăriei Cluj-Napoca readuce în discuţie lipsa locurilor speciale amenajate pentru pasionaţii de cai putere. După ce din parcarea mall-ului din Gheorgheni au fost izgoniţi, cursele ilegale de maşini de pe Bulevardul Muncii s-au rărit considerabil odată ce poliţiştii au intrat pe fir, iar cursele legale organizate pe Aeroportul Internaţional Cluj sau pe anumite tronsoane de autostradă sunt foarte rare, tinerii au fost nevoiţi să-şi găsească alte piste de distracţie: Calea Dorobanţilor sau Aurel Vlaicu.

Cel care a postat reclamaţia spune că este disperat din cauza celor care organizează curse ilegale de maşini pe Calea Dorobanţilor. El susţine că seară de seară tot cartierul este deranjat de sunetele scoase de maşinile modificate şi nu poate dormi. Pasionaţii de maşini se apără si susţin că „îi deranjează sunetul de tobă când pleacă de acolo sau poate cum râd” şi cer să fie amenajat un loc special pentru ei.


„Vrem praguri de sol”

Clujeanul susţine că pasionaţii de liniuţe se întrec pe Calea Dorobanţilor, Aurel Vlaicu şi la sensul giratoriu, iar problema a devenit acută. 

„Vă rog să rezolvaţi problema motoarelor turate noaptea şi a drifturilor pe Calea Dorobanţilor, Aurel Vlaicu via sensul giratoriu din cartierul Mărăşti! Această problemă a devenit acută, repetându-se noapte de noapte! Acum este ora 02:01 noaptea (n.red. noaptea de marţi spre miercuri, 11 spre 12 august) şi nu pot dormi din cauza celor ce-şi turează motoarele în benzinăria OMV şi fac apoi drifturi în sensul giratoriu din Mărăşti”, susţine clujeanul.


Locatarul vine şi cu sugestii şi cere să fie amplasate praguri de sol astfel încât pasionaţilor de curse ilegale să le fie greu să se întreacă.

„Mă gândesc că amplasarea unor praguri de sol la fiecare trecere de pietoni de pe aceste străzi, cât şi a 4 asmenea praguri de sol, diametral opuse în sensul giratoriu le-ar mai tăia elanul celor fără cei 7 ani de acasă, care deranjează noaptea întregul cartier”, a spus clujeanul.


Pasionaţii de maşini susţin că acuzele clujeanului deranjat nu se susţin şi spun că ei se întâlnesc în diferite locuri din Cluj să povestească despre pasiunea lor, nu să se întreacă.

„Cei deranjaţi să se mute la ţară”

„Noi suntem mai multe grupuleţe de pasionaţi de maşini şi nu achiesăm cu cei care fac astfel de curse ilegale. De obicei ne întâlnim undeva şi stăm la poveşti şi glumim. Bem un suc şi povestim despre maşini. Poate îi deranjează sunetul de tobă când pleacă de acolo sau poate cum râd. Sunt şi unii care din teribilism şi din fală se întrec”, susţine tânărul.


Cât despre cei care se declară ofticaţi de pasiunea lor, el are un mesaj clar. „Cei care reclamă astfel de lucruri sunt oameni care nu au avut copilărie şi nu pot lăsa lumea să se adune la o poveste. Şi apropo să-şi închidă geamurile. Şi să se mute la ţară unde e linişte”, spune unul dintre pasionaţii de maşini din Cluj.

El cere şi amenajarea unui loc special pentru cei care au o astfel de pasiune: „să se amenajeze şi un loc pentru cei cu maşinile, nu numai parcuri şi locuri de biciclişti.”


Un alt pasionat de maşini a explicat de unde vine pasiunea pentru maşini modificate. „Eu sunt de părere că trebuie avem o înţelegere între toţi oamenii. Această pasiune pentru maşini este ca un drog. Cum unii bagă bani în beţe pentru pescuit, aşa băgăm noi bani în maşini. Este un stil de viaţă”, susţine tânărul.

Cât despre acţiunile poliţiştilor rutieri, aceştia susţin că sunt „anemice”. „Acţiunile poliţiştilor sunt reale. Însă noi ne anunţăm unii pe alţii şi ştim imediat unde sunt poliţiştii. În acest fel nu prea au ce să ne facă. Mai este prins câte unul sau doi”, a spus pasionatul de maşini.

Poliţiştii, depăşiţi de situaţie

Cu toate că în ultimele două luni “controalele” poliţiştilor clujeni s-au intensificat (de gura lumii sau să ne arate că poliţia lucrează?), tinerii continuă nestingheriţi să-şi tureze motoarele pe Dorobanţilor, la câţiva metri de Secţia 2 Poliţie. Monitorul de Cluj a scris în urmă cu două luni despre amenzile date acestor tineri.

Faptul că pe strada Dorobanţilor tinerii îşi testează bolizii în fiecare noapte nu este o noutate, ce ne surprinde este de ce numai acuma poliţiştii clujeni s-au autosesizat şi au început să facă controale în zonă.

Poliţia Rutieră Cluj cunoaşte fenomenul şi susţine că intervine ori de câte ori constată nereguli. „Poliţia are în atenţie astfel de cazuri mai ales pe parcursul nopţii. În trecut s-au mai organizat întreceri ilegale. Sunt câteva zone cunoscute în care astfel de şoferi se întrec, cum ar fi Calea Dorobanţilor, Bulevardul Muncii şi altele. Dacă poliţia se sesizează intervine prompt, însă este foarte important şi de apreciat şi aportul cetăţeanului care poate semnala astfel de curse la numărul de telefon 112. Orice cetăţean poate lua atitudine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Daniel Boie.

Când au fost ultimele controale pe Dorobanţilor

Mai multe razii au avut loc în lunile iunie şi iulie, razii care s-au lăsat cu amenzi, retrageri de certificate de înmatriculare sau reţineri de permise de conducere. Sute de maşini au fost controlate de poliţişti, iar şoferii au fost amendaţi pentru aplicarea de folii neomologate, montarea unor anvelope de alte dimensiuni sau defecţiuni la sistemul de lumini.

Ultimele Stiri
abonare newsletter