Actualitate

Jobbik s-a sucit? Unirea României cu Republica Moldova un lucru bun pentru maghiari

Vicepreşedintele Jobbik, Szávay István, a declarat, la Tabăra EMI de la Gheorgheni, că unirea României cu Republica Moldova într-un viitor apropiat ar trebui să creeze premisele federalizării statului român, însemnând şi „o oportunitate” pentru o mai bună reprezentare a maghiarilor la nivel regional.

„Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova (n.r. - Republica Moldova), toate semnele şi procesele indică acest lucru. Mulţi spun că este un pericol pentru populaţia maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti, dar asta este o alta temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomaţia maghiară şi politica naţională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României. Nu cred că România se va uni cu Moldova astfel încât structura statului să nu fie afectată. Iar aceasta poate fi o oportunitate, nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai uşor ca maghiarii să fie mai bine reprezentaţi cel puţin la nivel regional”, a declarat, vineri, vicepreşedintele partidului radical Jobbik, Szávay István, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak - EMI), desfăşurată la Gheorgheni.

La dezbaterea având ca temă „Oportunităţile şi şansele de supravieţuire ale maghiarilor într-o Europă în schimbare” a participat şi preşedintele Jobbik, Vona Gábor, care a anunţat, încă din debutul discursului său, că va "lăsa ştacheta mai jos” în privinţa declaraţiilor, pentru că „şi aşa Jobbik este catalogat ca partid extremist şi asociat cu Noua Dreaptă”.


Cei doi invitaţi au abordat, între altele, subiecte legate de politica naţională a Ungariei şi problemele cu care se confruntă, în prezent, Uniunea Europeană - de natură economică, problema Greciei, a Ucrainei, şi cea a imigranţilor -, afirmând că aceasta „nu are soluţii” pentru rezolvarea lor.

Szávay István a făcut, de asemenea, o analiză a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014 şi previziuni pentru cele care vor avea loc în 2018, când Jobbik - în prezent al doilea cel mai puternic partid în Ungaria - doreşte să ajungă la guvernare.


Vicepreşedintele partidului de extremă dreapta „Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună” - Jobbik), declarat în martie anul trecut pentru un an, persoană indezirabilă pe teritoriul României, a mulţumit celor care l-au susţinut pe durata interdicţiei.

În cazul acestuia, dar şi al altor trei cetateni ungari, Ministerul Afacerilor Interne a interzis pătrunderea în ţară pe o perioadă de un an, afirmând că „există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”.


Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak – EMI), ajunsă la a XI-a ediţie, a început, miercuri, la Gheorgheni, în judeţul Harghita, şi se va încheia duminică.

Tabăra EMI este organizată de Asociaţia „Tineretul Maghiar din Ardeal”.

abonare newsletter