Actualitate

Pariul făcut de trei programatori clujeni. O excursie până în Asia cu o Dacie: 26.000 de km, 17 ţări, 67 de zile

Trei tineri programatori vor străbate jumătate de glob pământesc la volanul unei Dacii. Ei vor pleca în Mongolia în expediţia vieţii lor cu o Dacie. Spirit de aventurieri au avut şi când au vizitat Vietnamul pe motocilete în anul 2014. Planul este bătut în cuie, iar călătoria va începe în 18 iulie. Au strâns banii necesari, şi-au făcut analizele medicale şi sunt gata de plecare.

Inspirat de călătoria unei cunoştinţe, Lorand Arvay şi-a propus să viziteze şi el Mongolia. A discutat la o bere cu prietenii lui despre planul pe care îl avea în cap, iar doi dintre ei, Liviu Trifoi şi Lucian Cotuţiu, au îmbrăţişat ideea. „Am fost inspirat de un prieten pe vremea când locuiam la Berlin care a mers din Londra până în Mongolia în 2009, iar după ce în ultimii doi ani am tot vizitat Asia şi mi-a plăcut, am decis să vizităm şi Asia Centrală. De vreo doi ani mă tot gandesc la această excursie şi la câte o bere le prezentam ideea prietenilor mei şi de doi dintre ei s-a lipit aşa formandu-se echipa noastra: Masters Of Adventure”, a declarat Lorand Arvay.

Cei trei estimează costurile călătoriei la aproximativ 12.000 de euro, incluzând vizele, maşina şi benzina. Înainte de plecare şi-au făcut mai multe analize pentru hepatită, febră tifoidă şi tetanus.


Clujenilor le-a surâs ideea de a pleca în expediţie cu o Dacie pentru că „este o maşină românească, e rezistentă şi simplă prin design aşa că în caz că se întâmplă ceva va fi uşor de reparat”, a spus clujeanul.

Deşi sunt conştienţi că se vor lovi de situaţii neprevăzute, ei pleacă în excursie optimişti şi cred că orice problemă va avea o rezolvare la faţa locului. „Nu ne facem prea mari griji pentru nimic în această aventură, suntem convinşi că o să găsim o soluţie la faţa locului, orice s-ar întâmpla, că vom da peste oameni calzi şi primitori, iar chestiile neprevăzute fac parte din farmecul unei astfel de excursii. Niciuna din ţări nu aş putea zice că are potenţial periculos, din contră, spre deosebire de ce crede lumea, eşti destul de în siguranţă cam peste tot unde mergi, rata criminalităţii fiind sub control”, a spus Lorand Arvay.


Când au auzit ce vor să facă părinţii le-au comunicat la unison: „Sunteţi nebuni!”

Întrebat ce i-ar sfătui pe tinerii care vor să călătorească ca ei, Lorand a răspuns: „Sfatul nostru este să călătorească cât mai mult, indiferent dacă este până în Mongolia sau până în Munţii Apuseni, să încerce să cunoască câţi mai mulţi oameni şi cât mai multe culturi şi astfel vor putea să se cunoască pe ei înşişi mult mai bine. Iar în loc să îşi investească banii în lucruri materiale recomand investiţia în experienţe pentru că ele vor rămâne cu tine pentru tot restul vieţii”.


Cel mai palpitant loc pentru Lorand va fi „Autostrada Pamir, unde vom traversa masivul Pamir. Luci zicea de Lacul Baikal, iar pentru Liviu nu stiu exact, presupun că tot Pamirul Toţi trei iubim natura, deci oriunde putem iesi, ne place”, a spus tânărul programator.

Toti trei sunt pasionaţi de aventuri, călătorind prin ţări precum Vietnam, Peru, Brazilia, Islanda, Maroc, în Vietnam chiar făcând turul ţării pe motociclete în 2014.


După ce se întorc din Mongolia, Lorand Arvay şi Liviu vor pleca două luni în Nepal. Cei doi au vizitat în trecut Vietnamul pe motociclete. „A fost o experienţă uimitoare. Am trecut de la munţi la plaje şi la junglă, oameni foarte calzi şi primitori. Luci a întâlnit un român căsătorit cu o vietnameză”, a spus Lorand.

Cei trei urmează să plece în 18 iulie, pornind prin sud, traversând Turcia, Iran, ţările cu terminaţia „stan” în capăt până în Ulan Bataar, Mongolia şi de acolo înapoi prin Siberia până la Sankt Petersburg şi coborând prin ţările baltice pâna la Cluj. Vor traversa 17 ţări timp de 67 de zile şi vor parcurge în jur de 26.000 km. Pe parcursul traseului vor comunica cu familia şi prietenii pe internet.


Cei trei se cunosc de mai mult de zece ani. Lorand Arvay se cunoaşte cu Liviu Trifoi din clasa a 7-a de la vârsta de 13 ani, iar pe Lucian Cotuţiu l-au cunoscut în timpul studenţiei. Cei trei sunt toţi programatori, doi dintre ei fiind absolveţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare. Liviu Trifoi a absolvit Facultatea de Informatică la Universitatea Babeş-Bolyai.

Cei trei şi-au realizat şi o pagină oficială de facebook, Masters of Adventure, unde curioşii le pot urmări peripeţiile din Asia.

Etichete: expeditie
Ultimele Stiri
abonare newsletter