Actualitate

Un euroales denunţă la Bruxelles abuzurile asupra româncelor din Italia

O anchetă jurnalistică publicată la finalul anului 2014 în ziarul “L’Espresso” și preluată de “Gazeta Românească” dezvaluia soarta tristă a mii de românce din zona Ragusa din Sicilia, exploatate și abuzate de patronii italieni.

Sursa foto libertatea.ro Sursa foto libertatea.ro

Angajatorii profită de situația financiară precară a femeilor, le oferă locuri de muncă, dar le tratează ulterior ca pe niște sclave, abuzându-le chiar și sexual. Cele care ar avea curajul să-i refuze sunt amenințate cu separarea de copii și concedierea.

Ancheta, semnată de Antonello Mangano și intitulată “Violate în tăcerea câmpurilor din Ragusa. Noua oroare a sclavelor românce”, a dezvăluit faptul că există peste 5.000 de romance care lucrează în serele provinciei siciliene Ragusa. “Cinci mii de femei lucrează în serele provinciei siciliene Ragusa. Trăiesc segregate pe câmp. Deseori cu copii mici. Într-o izolare totală suferă toate felurile de violențe sexuale. Atunci când merg să avorteze fructul relațiilor nedorite, la singurul spital din zonă, toți medicii refuză să facă această operație. Potrivit Ausiliei Cosentini, operatoare socială de la asociația Proxima, «lipsa de solidaritate printre români, și mentalitatea lor de păstrare a tăcerii, se potrivește cu cea similară a localnicilor. În plus, de câteva luni observ o amplificare a intolerantei». Dar multe românce sunt resemnate. «Dacă ești obișnuit cu România, aici nu e atât de greu», explică una dintre femei. Româncele vin de la Botoșani, una dintre zonele cele mai sărace ale țării. Și acolo lucrau pe câmp. Sunt primele care pleacă din România. Soții, dacă sosesc, sosesc după. Între timp italienii devin stăpânii vieții și morții lor. Avortul este cea mai înspăimântătoare metodă contraceptivă. Din cauza româncelor, Vittoria este prima localitate din Italia ca număr de avorturi, proporțional la numărul locuitorilor”, a notat jurnalistul, care prezintă și cazul unei romance căsătorite, care-i îndeplinește toate dorințele patronului. Soțul ei se preface că nu se întâmplă nimic, ca să nu-și piardă locul de muncă.


Articolul nu l-a lăsat indiferent pe europarlamentarul român Sorin Moisă, care a interpelat recent Comisia Europeană pe acest subiect. Momentan, Moisă nu a primit răspunsurile solicitate.

“1. Este Comisia Europeană la curent cu situația descrisă în presa italiană, care sugerează abuzuri și o încălcare în masă a drepturilor a mii de femei din România, în regiunea Ragusa din Sicilia?


Conștient de complexitatea socială și legală a situației, cer Comisiei să explice dacă Uniunea Europeană are la dispoziție instrumente pentru a proteja cetățenii europeni de discriminare și abuzuri sistematice în cazul în care autoritățile locale sau centrale ale statului membru pe teritoriul căruia au loc presupusele încălcări ale drepturilor omului nu reușesc să intervină în mod eficace și care sunt aceste instrumente. În cazul de față, poate Comisia să intervină pentru a înțelege situația și a contribui la îndreptarea ei?

Dacă da, cum și ce intenționează să facă?”

abonare newsletter