Actualitate

De Anul Nou, șase copii s-au născut la Cluj. Primarul a oferit certificate de apreciere onorifice

Cinci copii născuţi în Cluj-Napoca în cursul zilei de 1 ianuarie au primit de la primarul Emil Boc „certificate de apreciere” onorifice prin care micuţii sunt propuşi să îndeplinească, peste 18 ani, funcţia de consilier onorific pe probleme de tineret pentru edilul care va conduce atunci oraşul.

În prima zi a anului 2015, în maternităţile din Cluj-Napoca au venit pe lume şase copii. Cinci dintre aceştia, patru băieţi şi o fetiţă, s-au născut în Clinica Ginecologie I, iar cel de-al şaselea, un băieţel, s-a născut în Clinica „Dominic Stanca”.

Prima naștere din noul an, de la Clinica de Ginecologie I, a avut loc la ora 1:45. Copilul primul venit pe lumea a fost un băiat, acesta având la naștere 3,4 kg, și s-a născut pe cale normală.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, care începând de astăzi este Capitală Europeană de Tineret pentru tot restul anului 2015, a vizitat Clinica de Ginecologie I din oraş şi a acordat diplomele menţionate copiilor născuţi până la ora vizitei, făcute în jurul prânzului. Este vorba despre patru băieţi şi o fetiţă, care au venit pe lume după ora 24,00, în data de 1 ianuarie 2015. „Marcăm într-un fel aparte anul european al tineretului la Cluj-Napoca, prin premierea simbolică a primilor cetăţeni ai Capitalei, care au o triplă calitate, de cetăţeni români, europeni şi de cetăţeni ai Capitalei Europene de Tineret Cluj-Napoca 2015. Ca primar m-am gândit la următorul lucru, această diplomă simbolică pe care au primit-o, cum o vor putea utiliza părinţii şi aceşti copii care s-au născut astăzi, 1 ianuarie 2015? Începând cu vârsta de 18 ani, oricând până la vârsta de 30 de ani, vor putea utiliza această diplomă, să meargă la primarul care va fi atunci în funcţie la Cluj şi timp de un an de zile să aibă statultul de consilier onorific al primarului pe probleme de tineret. Adică să-i prezinte primarului problemele legate de ceea ce va însemna, la vremea aceea, tineret”, a declarat primarul.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca micuţii să accepte, peste 18 ani să îndeplinească această funcţie onorifică şi le-a urat sănătate mămicilor şi bebluşilor.


Potrivit medicului neonatolog Rodica Mica, copiii sunt sănătoşi şi s-au născut la termen.

Titlul de „Capitală Europeană a Tineretului” se acordă, pentru un an, unui oraş cu scopul promovării sale. Oraşul are şansa de a prezenta, printr-un program complex, toate aspectele pe care le consideră importante din punct de vedere social, cultural, sau economic, însă proiectele trebuie să readucă mereu în atenţie ideea promovării tineretului.


Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia) în 2012, Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic (Grecia) în 2014. Cluj-Napoca este cea de-a şaptea capitală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter