Actualitate

Spectacol-eveniment în aer liber. 450 de clujeni fac parte din proiect

Sâmbătă, 5 iulie, în Piaţa Unirii, Opera Cluj-Napoca îşi va desfăşura proiectul ambiţios de spectacol în aer liber, cu spectacolul „Aida”, de Giuseppe Verdi.

Evenimentul urmăreşte consolidarea statutului de Capitală Culturală a Clujului şi totodată reprezintă începutul unei serii de spectacole anuale de acest fel. Distribuţia include aproape 160 de artişti, în faţa a 10.000 de spectatori estimaţi.

Şansa de a fi actor!

Evenimentul va fi inedit deoarece clujenii pot participa direct la momentul artistic. Spectacolul dispune de 450 de locuri pentru figuranţi, astfel că oricine poate fi parte integrantă a acestui proiect. Până în acest moment, 330 de persoane s-au înscris pentru a face figuraţie.


De asemenea, organizatorii caută voluntari pentru desfăşurarea unei cercetări de marketing, pentru o mai bună înţelegere a publicului de operă. Cei doritori să ajute la realizarea acestor obiective pot trimite un e-mail la pr@operacluj.ro.

Susţinător al acestui proiect este şi Matei Miko, preşedintele Asociaţiei Pro Cultură, Pro Transilvania. El promite că asociaţia va susţine, de anul viitor, un festival de operă în aer liber. „Clujul, prin acest gen de evenimente, va ocupa un loc unic în viaţa culturală românească”, a declarat Matei Miko.


Directorul Operei clujene, Marius Budoiu, a menţionat că doreşte atingerea unui public cât mai larg odată cu punerea în scenă a acestui spectacol şi că vrea să aducă, pe post de figuranţi, şi persoane din azile de bătrâni şi din casele de copii.

Implicaţi în acest eveniment au fost şi câţiva liceeni de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea”, coordonaţi de profesoara Hermina Csata, dar şi elevi de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Ei au pictat steagurile ce vor fi folosite ca recuzită şi, conform Herminei Csata, au activat cu interes pentru acest spaţiu cultural şi au primit o perspectivă profesională de viitor.


Precedent la Alba-Iulia

Opera în aer liber este încă un spaţiu foarte puţin exploatat în România, deşi oraşe ca Braşov, Hunedoara sau Alba Iulia au găzduit astfel de spectacole în ultimii ani. Marius Budoiu a explicat implicaţiile mutării unui spectacol de operă înafara sălii - sacrificiu din partea artiştilor, pregătire tehnică specială, schimbări majore în regie – dar, in acelaşi timp, importanţa unei astfel de mişcări în domeniul artei. “Odată cu acest proiect, batem un pilon foarte important pentru podul de viitor care înseamnă cultura în oraşul nostru”, a declarat Marius Vlad Budoiu.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca a susţinut spectacolul “Aida” şi anul trecut, la Alba Iulia, în cadrul festivalului „Sărbătoarea Muzicii”. Referitior la experienţa cu voluntarii din Alba, Marius Budoiu a declarat că, deşi a fost foarte frig iar figuranţii au stat 7-8 ore în tunici şi sandale, aceştia au gustat din plin evenimentul.


(material realizat de Vlad Iulia, studentă la Jurnalistică, FSPAC-UBB, anul I)

abonare newsletter