Actualitate

Renato Borghetti nu e străin de România: Am auzit de Dracula și mai știu că sunteți foarte buni la gimnastică - FOTO și VIDEO

Renato Borghetti concertează pentru prima dată în România, țară care nu îi e însă străină.

Invitat la Cluj pentru a susține un concert în cadrul „Transilvania Jazz Festival”, cântărețul brazilian a avut numai cuvinte de laudă despre România. „Nu am apucat să vizitez orașul. Din păcate timpul e scurt, mâine dimineață voi pleca deja. Știu că în seara aceasta vom cânta în cadrul unui festival de jazz de aceea și suntem aici. Am fost și eu copil și am auzit de legenda lui Dracula. Știu că sunteți foarte buni la gimnastică, România a avut mereu campioni la acest capitol, dar și la fotbal. România continuă să fie un nume în lumea sportului”, a mărturisit Borghetti.

Întrebat ce ar recomanda unui muzician din România care ar vrea să înceapă să cânte jazz, brazilianul a afirmat că fiecare ar trebui să înceapă prin a-și căuta propria sonoritate. „Oricărui muzician eu i-aș recomanda să își caute propria sonoritate, adică o identitate proprie. Identitatea mea este muzica tradițională braziliană, este un ritm al meu, specific”, a susținut cântărețul, care a explicat de ce a ales să cânte la acordeon și nu la alt instrument. „Eu nu provin dintr-o familie de muzicieni, dar la vârsta de 10 ani am primit cadou de la părinții mei un acordeon. Am început să mă joc cu el și uite așa am început să cânt și uite așa am devenit un acordeonist”, a povestit Borghetti.


Artistul a mai dezvăluit și faptul că muzica pe care o cântă el se numește guacio și este specifică sudului Braziliei, de unde provine el. „Muzica tradițională argentineană este o combinație între muzica indienilor care trăiau pe teritoriile braziliene în urmă cu mulți ani, muzica negrilor și muzica portugheză. Muzica din sud - de unde sunt eu -  care se numește gaucio, mai are și influențe din muzica uruguaiană și din cea argentineană ceea ce este și firesc pentru că sunt țări vecine. Deci eu cânt de fapt guacio”, a afirmat acordeonistul brazilian.

Un acordeon devine o carte

Artistul brazilian își iubește instrumentul, motiv pentru care a înființat și o școală de acordeoniști. Este un proiect mai inedit prin faptul că discipolii săi sunt copii cu vârste între 7 și 15 ani, care învață să cânte la instrumente produse chiar de artist.


„Primele acordeoane au fost aduse din Europa, au fost fabricate acolo și mai apoi am început să le fabricăm și noi, brazilieni până la un moment dat când, din motive necunoscute am încetat să mai fabricăm aceste istrumente. Eu am însă o fabrică de acordeoane, unde construim instrumentele pe care apoi le oferim gratuit unor muzicieni. Acești muzicieni sunt niște copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, care își doresc să învațe să cânte. Trimitem aceste acordeoane în șapte școli din șapte orașe din Brazilia, iar acești copii învață să cânte la instrumentele trimise de noi”, a dezvăluit Borghetti.

Potrivit cântărețului brazilian, acordeoanele nu sunt folosite doar de un singur copil, ele sunt transmise de la un elev la altul. „Instrumentul și orele de învățare sunt oferite gratuit fiecărui copil. Acesta poate duce acordeonul acasă cât are nevoie, iar în momentul în care nu îl mai folosește îl poate împrumuta altui copil, exact ca și cărțile dintr-o bibliotecă. Un acordeon devine o carte. Pentru a putea beneficia de instrumentul nostru am pus însă o singură condiție: cel care îl folosește trebuie să fie înscris la o școală cu program normal. Trebuie să învețe și matematică, fizică sau biologie pe lângă lecțile de acordeon”, a explicat Renato Borghetti.


După concertul de la Cluj-Napoca, în cadrul turneului din acest an din Europa, celebrul cântăreț brazilian și trupa sa vor mai cânta în Austria, Belgia și Elveția.

abonare newsletter