Actualitate

Ce se va întâmpla cu Donath?

O parte din statuile din oraş vor beneficia de lucrări de întreţinere sau de restaurare, însă altele vor rămâne în continuare în uitare, abandonate.

Printre lucrările propuse pentru recondiţionare se numără şi statuia lui Donath care va fi mutată, operaţiune ce va costa 38.000 lei. De asemenea spălarea şi repararea monumentelor Şcoala Ardeleană şi Glorie Ostaşului Român este estimată la 92.000 lei iar lucrările vor începe în curând. În schimb, Statuia Fecioarei Maria rămâne dosită bine în spatele bisericii din Mărăşti. 

Spălarea şi repararea monumentului Şcoala Ardeleană din centrul oraşului este estimată la aproximativ 26.600 lei. Firma care va fi desemnată câştigătoare va trebui să reparare soclurile din piatră (viştea, marmură, granit, mozaic, placaj travertin), să refacă platformele, parapeţii, scările şi aleile de acces la monument prin înlocuirea dalelor şi placajelor deteriorate. De asemenea, ansamblul statuar va fi curăţat şi spălat.


Lucrări similare vor fi realizate şi la statuia Glorie Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu, valoarea estimată a investiţiei fiind de 65.500 lei. Va fi realizat acelaşi tip de lucrări ca şi pentru monumentul Şcoala Ardeleană. Pentru ambele statui, au fost lansate anunţuri de achiziţii publice, firmele interesate fiind aşteptate să depună oferte până în 8 aprilie. La desemnarea câştigătorului se va ţine cont de preţul cel mai scăzut.

38.000 lei pentru mutarea statuii lui Donath

Statuia lui Donath care a fost uitată de ani buni într-o curte privată din capătul cartierului Grigorescu va fi mutată în curând la intrarea în Muzeul Etnografic de pe dealul Hoia. Pentru statuia lui Donath a fost lansat, în urmă cu câteva săptămâni, un anunţ de achiziţii publice cu scopul restaurării şi mutării acesteia în curtea Muzeului Etnografic de pe dealul Hoia. Preţul pentru aceste operaţiuni a fost estimat la 38.700 lei. Sculptorul Ilarion Voinea a depus o ofertă, însă a fost considerată neconformă şi inacceptabilă. Potrivit reprezentanţilor Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, ulterior a fost desemnată câştigătoare oferta firmei Levente Companie, pentru preţul de 38.000 lei. 


Statuia Fecioarei Maria, dosită bine în cartierul Mărăşti

Dacă cele trei statui vor intra în reparaţii, statuia Fecioarei Maria din spatele bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Mărăşti rămâne în aceeaşi locaţie şi nici nu vor fi realizate lucrări de reparare. În urmă cu doi ani, un cadru didactic clujean a iniţiat o petiţie pentru mutarea statuii în altă locaţie pentru a evita degradarea continuă din cauza umidităţii. Potrivit istoricilor, statuia Fecioarei Maria nu a mai beneficiat de lucrări ample de restaurare de zeci de ani, acum fiind într-o avansată stare de degradare. Deşi în anul 2012, autorităţile locale promiteau mutarea statuii în centrul oraşului, acest lucru nu s-a concretizat. Monumentul ar fi fost mutat după realizarea unui parking pe străzile Mihail Kogălniceanu şi Universităţii, dar proiectul a fost anulat astfel că odată cu el a dispărut şi ideea relocării statuii Fecioarei Maria. Reprezentanţii Biroului Mass-Media au precizat că nu se are în vedere mutarea statuii.

abonare newsletter