Actualitate

PERCHEZIȚII la Cluj pentru destructurarea unei grupări specializate în spălare de bani şi evaziune fiscală

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Sălaj și Cluj, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o grupare infracțională specializată în infracțiuni de delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală.

În urma celor 33 de percheziții efectuate la membrii grupării, polițiștii și procurorii au ridicat documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, bani, ștampile, înscrisuri și instrumente de plată.

La data de 28 martie, polițiștii ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj și B.C.C.O. Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. — Biroul Teritorial Sălaj, au efectuat 33 de percheziții pentru destructurarea unei grupări infracționale, formată din 26 de persoane, specializată în infracțiuni de delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală.


Acțiunea s-a desfășurat pe raza județelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanța și a municipiului București, la acțiune participând peste 130 de polițiști.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2010, membrii grupării ar fi folosit mai multe societăți de tip fantomă, pentru a nu plăti taxele datorate bugetului de stat.


Societățile de tip fantomă erau înființate pe numele unor persoane cu o condiție materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obținerii de carduri și emiterii de facturi fiscale fictive, în interesul societăților comerciale ce aparțineau membrilor grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăților fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri, imediat după plată, și se reîntorceau în posesia societăților cu activitate economică reală cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparența legalității.


După folosirea acestor societăți de tip 'fantomă', pentru inducerea în eroare a organelor fiscale, membrii grupului ar fi cesionat părțile sociale către cetățeni străini.

Prejudiciul cauzat este de 5 milioane de euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.


În urma efectuării perchezițiilor, polițiștii și procurorii au ridicat documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, bani, ștampile ale unor societăți comerciale, înscrisuri și instrumente de plată.

La sediul D.I.I.C.O.T. — Biroul Teritorial Sălaj au fost conduse pentru audiere și dispunerea măsurilor legale 25 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter