Actualitate

PROTEST al artiștilor în efecte vizuale la Gala Oscarului 2014

Un grup format din peste 400 de artişti în efecte vizuale a protestat, pentru al doilea an consecutiv, împotriva măsurilor financiare ale guvernului american care le pun în pericol profiturile.

Membrii comunităţii artiştilor vizuali (VFX) au protestat pentru a atrage atenţia asupra dificultăţilor financiare prin care trec. Ei susţin că în ciuda succeselor filmelor care folosesc efecte vizuale, măsurile financiare ale guvernului american le afectează serios profiturile, informează The Guardian.

Anul trecut mai mult de 400 de artisti în efecte vizuale au protestat împotriva guvernului american care nu susţine în niciun fel industria efectelor vizuale. Membrii VFX dau exemplu compania care s-a ocupat de efectele vizuale din Viaţa lui Pi (2012), un film cu un succes extraordinar la public, care a şi câştigat patru premii Oscar în 2013. Cu toate acestea, compania respectivă a fost nevoită să declare falimentul, explică The Guardian.


Problema principală este că, în timp ce guvernul american nu susţine în niciun fel industria efectelor vizuale, în alte tări artiştii vizuali primesc subvenţii de la stat, astfel încât pot oferi servicii mult mai ieftine, lăsându-i pe americani fără profituri. Prin protestele de pe 2 martie, membrii VFX speră să atragă atenţi guvernului american asupra problemelor cu care se confruntă. 

Protestul s-a repetat și anul acesta unul dinte motive fiind și acela că printre filmele nominalizate la Oscar a fost și Gravity, un film în care efectele speciale au avut un rol foarte important ceea ce i-a adus peliculei și Oscarul pentru efecte special. De data aceasta, însă, accentul protestatarilor s-a pus pe ceea ce ei văd ca o scădere dramatică a subvențiilor pentru aceste efesct speciale, motiv pentru care artiștii au plecat să muncească în alte țări.


Asociația Artiștilor digitale, profesioniști și tehnicieni și, în funcție de pagina lor de Facebook, scopul lui fiind ”de conștientizare și sprijin împotriva perceperii taxelor pentru efecte speciale și înacelași timp de spijin pentru subvenționarea acestui domeniu”, scrie The Guardian.

abonare newsletter