Actualitate

10.000 de femei ajung anual la medic cu cancer la sân avansat şi cu metastaze

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/18/lansare brosura cancer san.jpg" border="0" alt="Lansarea campaniei “Rămâi tu însăţi”, la Cluj-Napoca " style="float: left; margin: 2px 5px;" />80% din femeile care au avut în familie rude de gradul I şi II cu cancer la sân vor face şi ele această boală. În fiecare an, 10.000 de femei ajung prea târziu la medic când boala este în stadiu avansat.  <br /> </strong></p>

 


În judeţul Cluj, cancerul la sân este cel mai răspândit tip de cancer la femei şi este prima cauză de deces prin cancer.

Cancerul la sân este o boală care “loveşte” tot mai des atât în ţara noastră cât şi la nivel mondial. Din păcate, în România multe femei ajung la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat, iar şansele de supravieţuire sunt mici. În prezent, aproximativ 10.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer la sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960, mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată că acest procent este în continuare în creştere, în România, dar şi în lume. Incidenţa cancerului la sân este în judeţul Cluj sub 30 la 100.000 de femei.


Prea multe decese din cauză că femeile ajung prea târziu la medic

Medicii oncologi clujeni afirmă că numărul de decese din cauza cancerului la sân este mare peste tot în ţară.

“Este un număr mare şi este determinat, poate, de adresabilitatea tardivă cu diagnostice în stadii avansate. Pe de altă parte sunt şi paciente tinere care se prezintă rapid la tratament. Un diagnostic rapid şi tratat corect duce la o supravieţuire foarte bună cu reintegrare socială şi în familie la fel de bună”, declară Dana Grecea, medic primar oncologie medicală şi radioterapie în cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.


Când trebuie luat exemplul Angelinei Jolie

Specialiştii atenţionează că aproximativ 80% din femeile care au avut în familie rude de gradul I şi II cu cancer la sân vor face şi ele aceeaşi maladie pe parcursul vieţii. De aceea, medicii recomandă să fie făcute controale periodice şi chiar mastectomii pentru a înlătura orice pericol. Un caz foarte mediatizat şi considerat de medicii clujeni un bun exemplu este cel al Angelinei Jolie care s-a supus unei duble mastectomii după ce a descoperit că este purtătoare a unei gene care o face să prezinte un risc de 87% de a dezvolta un cancer mamar.

Doctorul Dana Grecea subliniază că este foarte important să se ţină cont de încărcătura genetică.


“Există foarte multă încărcătură genetică pentru care este necesar un consult corect, iar pentru pacientele care sunt la risc, cu gene mutante se fac tratamente preventive, chiar mastectomii bilaterale. Este vorba despre paciente tinere care trebuie să vină la controale periodice dacă au în familie rude de gradul I şi II care au avut cancer la sân. Ele au risc crescut de a face cancer. Aproximativ 70-80% din ele vor face cancer la sân de-a lungul vieţii”, explică specialistul clujean.

Familia trebuie să fie alături de pacientă

Specialiştii spun că în momentul în care o femeie a fost diagnosticată cu cancer este foarte important să fie alături de ea familia, dar şi medicul şi psihologul.


“Acceptarea unui diagnostic este un procedeu de durată. Prima reacţie a pacientelor este aceea de şoc, negare şi izolare faţă de cei pe care îi cunosc, inclusiv faţă de familie. Atunci este momentul când trebuie să intervină medicul, psihologul, familia, prietenii şi partenerul în special. Femeia trece şi printr-un stadiu de deprimare, iar după câteva săptămâni este acceptat diagnosticul”, spune Roxana Rus, psiholog clinician.

Campanie pentru susţinerea pacientelor cu cancer la sân

Pentru susţinerea, informarea şi consilierea femeilor cu cancer la sân din România a fost lansată astăzi, la Cluj, campania “Rămâi tu însăţi”, organizată de Evolution Media, la iniţiativa companiei AstraZeneca România. Se desfăşoară în şapte oraşe din ţară, iar în luna septembrie medicii vor oferi pacientelor un material informativ despre boală şi opţiunile de tratament astfel încât dialogul dintre medic şi pacient să fie mai eficient.

Ultimele Stiri
abonare newsletter