Actualitate
Parapantiştii români s-au apropiat de vârful Machapuchare din Nepal
<div id="news_2030528" style="display: block;" />Trei dintre cei zece parapantişti din Târgu Mureş, Braşov şi Cluj Napoca, care au încercat timp de o lună survolarea muntelui sacru Machapuchare din Nepal, au reuşit să se apropie de acest obiectiv, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Zsigmond Szutor, membru al expediţiei, potrivit Agerpres.
Acesta a arătat că el, împreună cu alţi doi colegi, a reuşit să se apropie destul de mult de muntele sacru Machapuchare, înalt de 7.000 de metri, pe care niciun alpinist nu a pus piciorul, dat fiind faptul că autorităţile nepaleze interzic escaladarea acestuia.Szutor a spus că cel mai mult s-a apropiat colegul său Adrian Pochiu, din Braşov, care a ajuns la 3.300 de metri.
Zsigmond Szutor a precizat că în ciuda zonei montane extrem de dificile, expediţia a fost marcată doar de incidente minore, astfel încât membrii acesteia s-au întors în ţară nevătămaţi. Pe parcursul şederii în Nepal piloţii români de parapantă au reuşit să zboare peste 40 de ore în doar două săptămâni. Cu această ocazie, membrii expediţiei au încercat să descopere şi partea culturală a Nepalului, nu doar să realizeze zboruri pentru a atinge înălţimi cât mai mari.
Szutor a arătat că membrii expediţiei au realizat şi un documentar în care prezintă zborurile şi peisajele acestei zone, dar şi partea culturală a acestui loc, în special legendele ţesute în jurul acestor vârfuri muntoase.
Din expediţie a făcut parte şi o reprezentantă a sexului frumos, Iamina Ilea, din Târgu Mureş.
Parapantiştii români au plecat, în data de 27 ianuarie, într-o expediţie de survolare a muntelui sacru Machapuchare din Nepal, înalt de 7.000 de metri, care în credinţa nepalezilor este sfânt, întrucât se spune că aici se odihneşte zeiţa Shiva, zeiţa supremă pentru nepalezi.
'În credinţa nepalezilor fiecare vârf muntos este sfânt, deoarece protejate de crestele înzăpezite, sus se odihnesc zeităţile. Pentru ei aceşti munţi sunt un fel de temple. Zburăm în perfectă linişte, cu ajutorul curenţilor de aer, oarecum asemănător vulturilor himalayeni, nu facem zgomot şi nu poluăm', a subliniat Zsigmond Szutor.