Actualitate
Achiziții militare de amploare. 2,5 miliarde de euro pentru dotarea Armatei Române.
Armata va cumpăra 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), iar valoarea contractului se ridică la 2,5 miliarde de euro.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a supus consultării publice două proiecte de Hotărâri de Guvern: una privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” și cealaltă privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente etapei I a programului de înzestrare „Mașina de Luptă a Infanteriei, pe șenile”.
Potrivit hotnews.ro, Armata va cumpăra 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România.
„Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței tehnicii și produselor menționate”, afirmă MApN.
CITEȘTE ȘI:
Cât de pregătită e Armata Română în cazul unui război cu Rusia? Putem conta pe maximum 69.000 de militari combatanți.
Primul program, intitulat „Sistem armament individual tip NATO” (SAI), a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în martie 2025 și vizează aducerea armamentului individual la standardele Alianței Nord-Atlantice. Pe lista de achiziții se află arme de asalt calibru 5,56mm, aruncătoare de grenade de 40mm, mitraliere ușoare și grele (5,56mm și 7,62mm), sisteme de lunetiști și pistoale de 9mm. Dintre acestea, doar armele de 5,56mm sunt complet conforme cu standardele NATO, în timp ce calibru 7,62mm este de origine sovietică.
MApN a subliniat că un obiectiv esențial de securitate națională este dezvoltarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic și fabricarea în țară. Astfel, România va produce integral armele de asalt de 5,56mm, aruncătoarele de grenade și pistoalele, în timp ce mitralierele și sistemele de lunetiști vor fi fabricate parțial local.
Al doilea program, „Mașina de Luptă a Infanteriei, pe șenile” (MLI), vizează modernizarea capacității mecanizate a Armatei Române. Etapa I, aprobată tot în martie 2025 de CSAT, presupune achiziția de vehicule blindate. Producătorii selectați vor avea obligația să asigure fabricarea echipamentelor în România, precum și capacitatea locală de reparație și înlocuire a componentelor.
Prin aceste programe, România nu doar își modernizează capabilitățile de apărare, ci și investește strategic în industria națională de apărare, reducând dependența de importuri și consolidând reziliența militară în fața provocărilor regionale
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: