Actualitate
Motivarea magistraților în cazul eliberării condiționate a Elenei Udrea: „Infracțiunile au fost săvârșite cu mult timp în urmă, nu mai deține funcțiile respective”
Magistrații de la Judecătoria Ploiești au decis eliberarea condiționată a Elenei Udrea în condițiile în care fostul ministru a comis faptele cu mult timp în urmă și nu mai deține funcțiile respective, a dat dovezi temeinice de îndreptare, iar recuperarea prejudiciului nu reprezintă o condiție care să nu permită eliberarea condiționată.

Elena Udrea a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar, faptele au fost comise cu mult timp în urmă, iar fostul ministru nu mai deține respectivele funcții, situație în care poate fi eliberată condiționat, se arată în motivarea magistraților de la Judecătoria Ploiești.
Judecătoria Ploiești a decis, marți, că Elena Udrea poate fi eliberată condiționat din penitenciar. Decizia a fost contestată de DNA Ploiești.
CITEȘTE ȘI:
Elena Udrea poate fi liberată condiționat. Decizia nu este definitivă.
Instanța a reținut că pedeapsa Elenei Udrea este de 2.192 de zile, iar, pentru deveni propozabilă în vederea liberării condiționate, era necesar ca aceasta să fi executat cel puțin 2/3 din durata închisorii, respectiv 1.461 de zile.
Executarea pedepsei a început la data de 16.06.2022 și urma să expire în termen la data de 28.08.2027.
Motivarea în cazul eliberării condiționate a Elenei Udrea: Infracțiunile au fost săvârșite cu mult timp în urmă
„Întrucât persoana condamnată are un total de 1.478 zile câștigate și executate (dintre care 81 zile ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate, 280 zile ca urmare a măsurilor preventive și 12 zile ca măsură compensatorie pentru executarea măsurii arestării preventive și pedepsei în condiții necorespunzătoare), instanța ia act că este îndeplinită condiția privind executarea fracției de pedeapsă stabilite obligatoriu de legiuitor, luându-se în considerare și perioada scursă de la înregistrarea cererii de liberare condiționată până la soluționarea acesteia”, se menționează în motivarea judecătorilor de la Judecătoria Ploiești, citată de Agerpres.ro
A muncit în penitenciar
Astfel, instanța precizează că din actele de la dosar rezultă că Elena Udrea a fost selecționată și repartizată la activități lucrative desfășurate în interiorul locului de deținere, acumulând un număr de 81 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate.
CITEȘTE ȘI:
DNA contestă decizia de eliberare condiționată a Elenei Udrea. Fostul ministru a fost externat de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti.
„Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța reține că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială. Din analiza procesului-verbal întocmit de Comisia pentru liberări condiționate din cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești - Târgșorul Nou, rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiționată, cu mențiunea că sunt îndeplinite cerințele legale prevăzute de dispozițiile art. 59 din Codul penal din 1969”, se mai menționează în motivare.
Elena Udrea nu a fost sancționată disciplinar pe parcursul executării pedepsei și a fost recompensată în 16 rânduri, ultima recompensă fiind acordată la data de 16.05.2025, arată sursa citată.
Recuperarea prejudiciului nu reprezintă o „condiție imperativă” pentru eliberarea condiționată
„În ceea ce privește faptele pentru care aceasta a fost condamnată, instanța reține că infracțiunile au fost săvârșite în urmă cu un interval considerabil de timp, respectiv în perioada 2010-2012, în contextul exercitării unor funcții pe care petenta nu le mai deține și pe care nu le va mai putea ocupa ca urmare a interdicțiilor stabilite prin hotărârea de condamnare. Totodată, din fișa de cazier judiciar rezultă că petenta nu este cunoscută cu antecedente penale, nefiind în stare de recidivă”, se arată în motivare magistraților.
Potrivit motivării, prejudiciul din dosar a fost parțial achitat, iar pentru diferența rămasă au fost instituite măsuri asigurătorii constând în sechestre, urmând ca recuperarea integrală să se realizeze prin valorificarea acestora.
„În acest context, instanța subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiție imperativă pentru acordarea liberării condiționate, conform legislației incidente”, se precizează în motivare.
Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: