Actualitate

„Sărută-mă” la Teatrul Național, cu Emanuel Petran

<p><img src="documente/stories/2012/02_februarie/10/05-saruta-ma.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />One-man show-ul „Sărută-mă” va fi prezentat de actorul Emanuel Petran astăzi, cu începere de la ora 19, în sala Euphorion a Teatrului Naţional din Cluj. Regia spectacolului este semnată de Victor Olăhuţ iar scenografia de Ioana Olăhuţ. Durata spectacolului este de o oră.</p>

Monodrama lui Vlad Zografi răstoarnă în tragic sensul jucăuş, erotic al îndemnului din titlu. Alt îndemn răstălmăcit. La antipodul drăgălirii dintre îndrăgostiţi. „Sărută-mă” e o dramă surdinizată care se petrece, nu pe scena strălucitoare a vieţii, ci la periferia ei. Sub ochii noştri şi totuşi nebăgată în seamă. O dramă pe cât de convingătoare în plan real, pe atât de puternic simbolică. E drama unui homeless, noul erou al timpurilor noastre. Un erou beckettian din seria celor ce-şi duc existenţa prin tomberoane de gunoi.

„În zdrenţe, cu nelipsiţii saci din plastic şi cu salteaua pentru înnoptat legată cu sfoară, cu bube pe faţă şi mâini, pe scurt, o făptură hidoasă în adevăratul înţeles al cuvântului - aşa păşeşte Emanuel Petran pe scenă. Te sperii de el. Cum de a ajuns pe scenă nenorocitul îmbrăcat aşa, doldora de cartoane şi ambalaje, pe lângă care tocmai ai trecut pe trotuar înainte de a intra în sala de spectacol? Atât e de autentic Emanuel Petran. Dar el a pătruns pe scenă pentru a afla câte ceva din viaţa acestor dizgraţiaţi ai sorţii nebăgaţi în seamă, ocoliţi, dispreţuiţi” – a caracterizat criticul Adrian Ţion personajul interpretat de Emanuel Petran.

Actorul Emanuel Petran s-a născut la 3 aprilie 1969, în Surduc, judeţul Sălaj. A studiat la Departamentul de Teatru al Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj, promoţia 1997, clasa profesorului Marius Bodochi. Petran a fost nominalizat la Gala Tânărului Actor, Costineşti, 1999, pentru rolul „Bunicul” din piesa „Carol” de Slavomir Mrožek. A participat şi la work-shop-uri specifice meseriei de actor - David Esrig, Teatrul Naţional din Cuj (2008); Andrei Şerban, Teatrul Naţional din Cluj (2005); Radu Penciulescu, Arcuş (1996).

Preţul unui bilet este de 15 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 7,50 lei.

abonare newsletter