Actualitate

(P) Contribuția industriei de gambling pentru bugetul României

Foarte multe voci au discutat în spațiul public situația impozitării suplimentare a jocurilor de noroc în țara noastră.

Sursa foto: Unsplash.com Sursa foto: Unsplash.com

Practic mulți dintre cei care apreciază acest gen de distracție au considerat că deja industria de gambling își aduce aportul substanțial la buget chiar și cu taxele din acest moment. Pentru mulți jucători un site online care oferă bonus casino fără depozit este foarte atractiv și prin aceste oferte atrage clienți noi, adică fonduri noi inclusiv prin taxele achitate către stat. Drept urmare, jucătorii care aleg să își facă conturi pe site-urile online reglementate și legale, vor atrage implicit creșterea sumelor colectate de stat din veniturile de acest tip.

Adăugarea de taxe suplimentare ar spori colectarea la bugetul de stat?


Atât prin taxele directe, cât și prin taxe adiacente, se strâng anual sume consistente care merg spre utilizarea instituțiilor statului. Aceste taxe care provin din industria jocurilor de noroc au un grad de colectare extrem de ridicat pentru că industria gamblingului este bine reglementată de autoritățile de profil.

Prin urmare a pune o presiune suplimentară pe o industrie care deja contribuie semnificativ poate să nu dea neapărat un rezultat pozitiv.


Cum ar trebui să gestionăm situația fraudării sau a jocului ilegal?

Pentru România situația este destul de stabilă. Cazinourile online sunt atent verificate de un organ al statului cu toate atribuțiile în acest sens, unica autoritate de verificare a companiilor de gambling de pe teritoriul țării noastre. 



Sursa foto: Pexels.com

Astfel, jucătorii sau potențialii noi clienți pot să se asigure că accesează doar acele site-uri legale și sigure pentru identitatea și finanțele lor.


O creștere a taxelor pe profitul din câștigurile de jocuri de noroc ar determina o mare parte a jucătorilor să se mute spre site-uri mai puțin sigure, din afara țării, neprotejate și extrem de riscante.

Calea de mijloc între patronatele din industrie și reprezentanții statului


După extrem de multe discuții cu argumente de ambele părți, este important că s-a identificat o cale de mijloc care să fie benefică celor implicați. Pe termen lung, adoptarea Ordonanței Guvernului nr.15/2022 va produce beneficii suplimentare la bugetul statului. 

Taxele pentru licențiere, respectiv autorizare a operatorilor din industria de gambling se încadrează în limitele acceptate la nivel european.

Și impozitul reținut la sursă pentru toate profiturile din jocuri de noroc a suferit modificări, stratificate în funcție de valoare. 

Vom observa o mărire a veniturilor la buget în 2023 sau dimpotrivă?

Legea a intrat în vigoare în luna august a anului curent. Pentru a putea cuantifica corect și concret implicațiile acestor modificări trebuie să avem în vedere cifrele din anul care urmează.

Sunt șanse mari ca anul 2023 să aducă mai multe bucurii pentru cei care se ocupă de colectarea taxelor din această zonă de gambling și bugetul să cunoască o revigorare importantă.

Pe de altă parte, există și riscurile inerente de a remarca o scădere a interesului pentru acest tip de activități datorită creșterilor de impozite, ceea ce ar determina în mod automat o contribuție semnificativ redusă a marilor jucători de pe această piață.

CITEȘTE ȘI:

(P) Jocuri de noroc în România - Ce trebuie să știi

Guvernul vrea să crească impozitul pe dividende la 8%. Se ia în calcul creșterea taxelor la tutun, alcool și jocuri de noroc

abonare newsletter