Actualitate

Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României se decide la Cluj: „Urmărim trecerea de la «made in Cluj-Napoca» la «invented in Cluj-Napoca»”

Clujul găzduiește Dezbaterea Regională privind Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României. Capitala Ardealului deține avantaje competitive.

Cluj-Napoca: Dezbatere Regională despre Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României/ sursa: Emil Boc/Facebook.com Cluj-Napoca: Dezbatere Regională despre Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României/ sursa: Emil Boc/Facebook.com

 

 


La Cluj-Napoca se derulează Dezbaterea Regională privind Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României

 


Edilul Emil Boc a prezentat, în cadrul dezbaterii privind Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, care sunt direcțiile strategice și avantajele competitive ale Clujului în cadrul acestei strategii. 

„Cluj-Napoca: Dezbatere Regională despre Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României


Am participat la Dezbaterea Regională privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, organizată de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în cadrul proiectului „România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, a semnalat recent Emil Boc pa pagina sa de Facebook. 

Cluj-Napoca:  Dezbaterea Regională privind Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României/ sursa: captură Emil Boc/Facebook.com

„Invented in Cluj-Napoca”

 


Pe lângă direcțiile strategice stabilite de municipiul-Cluj-Napoca pentru o dezvoltare durabilă, reprezentanții autorităților locale au accentuat necesitatea unor politici publice coerente pentru menținerea talentelor acasă, precum și pentru dezvoltarea capacității de inovare. Prin intermediul resursei umane calitative, Clujul urmărește să acționeze în cadrul unei noi paradigme - de la „made in Cluj” la „invented in Cluj”. 

„Am prezentat direcțiile strategice și avantajele competitive ale orașului, care contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității. Cluj-Napoca este un oraș care a făcut trecerea către economia cunoașterii, unde resursa umană bine pregătită în universități poate face față cu brio la provocările viitorului. Urmărim trecerea de la «made in Cluj-Napoca» la «invented in Cluj-Napoca» prin utilizarea avantajelor competitive de la nivel local: creativitatea și capacitatea de inovare. 


 

Cluj-Napoca:  Dezbaterea Regională privind Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României/ sursa: captură Emil Boc/Facebook.com

 

Am transmis, de asemenea, că pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă este important să ne menținem talentele acasă, prin politici publice, educație și locuri de muncă bine plătite, pentru evitarea fenomenului privind «exodul creierelor»”, a explicat primarul Emil Boc. 

Elementul central al conferinței a constat în prezentarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), realizat de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

 

în imagine: Agenda 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă a României/ sursa: captură Emil Boc/Facebook.com

 

 PNA a fost realizat după multiple consultări cu reprezentanți ai instituțiilor publice, cu reprezentanți din mediul academic, institute naționale de cercetare–dezvoltare, mediul de afaceri, organizații de tineret, societatea civilă și reprezentanți ai partenerilor sociali.

Regiunea Nord-Vest și județul Cluj, rol cheie în dezvoltarea durabilă a României

La eveniment au luat parte aproximativ 90 de reprezentanți din toate județele din regiunea Nord-Vest care activează în: administrația publică locală, mediul de afaceri, societatea civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret.

„Toată concepția cu care am pornit la drum în urmă cu cinci ani ne-a adus astăzi într-un punct avansat privind implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Suntem recunoscuți de organizații internaționale ca lideri regionali pe acest domeniu pentru structura inter-instituțională pe care am creat-o și pentru promovarea principiilor sustenabilității. Avem în același timp și responsabilități foarte mari, iar în perioada următoare este crucială implicarea chiar și mai activă a nivelului regional și local. De aceea, cele trei compenente pe care le vom dezvolta prin PNRR vor fi instrumente de asistență pentru decidenții locali. Mă refer aici la formarea a 2000 de experți în dezvoltare durabilă, crearea de centre de excelență pentru know-how și inovare pe dezvoltare durabilă, cât și realizarea unui one-stop-shop cu toate datele și statisicile relevante. Mă bucur că invitația noastră la discuții a fost bine primită. Regiunea Nord-Vest și județul Cluj au cu siguranță un rol cheie în dezvoltarea durabilă a României”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Experții guvernamentali au prezentat principalele instrumente dezvoltate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru implementarea Strategiei. Pe lângă Planul de acțiuni, s-a discutat despre formarea profesională a experților în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), Codul Român al Sustenabilității (instrument de raportare al impactului companiilor  asupra comunității) și agregatorul de indicatori naționali și europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). În plus, au avut contribuții experți ai Institutului Național de Statistică, sociologi și reprezentanți din domeniul bancar.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un șir de opt astfel de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613 mySMIS 127545, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2014-2020.

CITEȘTE ȘI:

A fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului până în 2030

Emil Boc, dezbatere despre Strategia Europeană pentru Universități în Comitetul European al Regiunilor

abonare newsletter