Timp Liber

Ziua de 29 mai, dedicată românilor de pretutindeni. Se sărbătorește în ultima duminică a lunii mai

Fiecare zi este specială şi merită celebrat. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 29 mai.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 29 mai/ Foto: depositphotos.com Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 29 mai/ Foto: depositphotos.com

 

Anterior, până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. 


 

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, astfel modificându-se data la care se sărbătoreşte această zi.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Demersul pentru modificarea legislativă a aparţinut deputatului PNL de diaspora Aurelian Mihai. Proiectul a fost susţinut de 42 de deputaţi şi senatori şi a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor de un număr de 299 de deputaţi prezenţi.

Expunerea de motive indică faptul că demersul a fost realizat ca urmare a solicitărilor transmise de comunităţile de români din afara graniţelor naţionale.


Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul legii este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată sub organizarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări specifice în zone unde se află comunităţi importante de români. Ulterior, în implicarea acestei zile s-au angajat, prin diverse manifestări, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe, precum şi alte instituţii centrale şi locale.


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

26 aprilie 2022, Ziua de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Peste 8 milioane de persoane au fost expuse la radiații

19 aprilie, Ziua mondială a poeziei și minții creative. Ziua este dedicată persoanelor care au marcat istoria prin inovație și artă

Ce sărbătorim pe 11 aprilie? Este ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Ultimele Stiri
abonare newsletter