Timp Liber

Clujenii au „fugit” la țară în Maramureș de Paște! Turiștii și-au îndreptat atenția către satele de munte

Pensiunile din satele din Maramureș au primit multe rezervări pentru vacanța de Paște din acest an. Cei mai mulți turiști sunt din sudul țării sau județul Cluj, dar și mulți străini s-au arătat interesați de această zonă.

Mănăstirea Bârsana, Maramureș / Foto: Facebook - Discover Romania Mănăstirea Bârsana, Maramureș / Foto: Facebook - Discover Romania

 

 


Majoritatea pensiunilor rurale din judeţul Maramureș au fost rezervate pentru vacanţa de Paşte, iar, pe lângă turiştii români, majoritatea din Sud sau județul Cluj, se află şi turişti din Franţa şi Belgia, a declarat pentru agerpres.ro preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima.

 


Unul dintre locurile preferate de români şi străini pare a fi în acest an Bârsana, pensiunile din această comună fiind rezervate, dar şi există şi avantajul de a ajunge din această localitate în diverse alte locuri care ar putea fi vizitate, special de sărbători. Românii care au ales ca destinaţie Maramureşul provin din sudul ţării, dar şi din judeţul Cluj, iar străinii care s-au cazat pentru a marca sărbătoarea Paştelui provin din Franţa şi Belgia. (...) Cert e că după anii de criză sanitară, încet, încet turismul rural îşi revine, iar investiţiile efectuate pe durata pandemiei acum sunt pozitive, un prim semn că au fost bine gândite, chiar dacă momentul 2020 a fost unul complicat, derutant. Agroturismul maramureşan trece printr-o nouă etapă, aceea a extinderii şi dezvoltării de noi servicii destinate unor turişti din ce în ce mai sofisticaţi, dar şi pentru turişti aflaţi în căutarea unor momente de linişte într-o pensiune de familie”, a spus Livia Sima.

Preşedintele ANTREC a mai observat că în ultimii doi ani turiştii români ajung în Maramureş pentru a vedea şi vizita şi obiective pe lângă cazarea obişnuită.


„Regula pare să se fi schimbat în ultimii doi ani, iar turiştii români, pe lângă cazare, masă şi o plimbarea cu căruţa sau participarea la slujba religioasă, doresc să vadă şi obiective culturale, muzee, lăcaşuri de culte, staţiuni montane sau locuri unde se poate servi doar o masă cu familia şi prietenii într-un loc tihnit. (...) Primăvara e capricioasă în Maramureş, anul acesta, răcoroasă, dimineaţa şi seara, însă, turiştii sunt dornici să încerce aceste schimbări de climă din satele de munte, iar cei mai curajoşi vor încerca să urce pe munte pentru relaxare. Turismul de factură culturală sau religioasă adresat unui segment îngust de turişti e în extindere, indiferent de sezon, iar în sărbătorile creştine importante de peste an, aduc un număr apreciabil de turişti din toate zonele ţării”, a adăugat Livia Sima.

Sima a subliniat că pensiunile din Maramureş sunt apreciate pentru preparatele tradiţionale, specifice sărbătorii pascale, dar şi pentru că unele pensiuni preferă să gătească o mare parte dintre preparate în cuptorul tradiţional sau la cuptorul încălzit cu lemne, fapt ce conferă un gust deosebit mâncării, pâinii şi cozonacilor sau drobului de miel.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul, în topul destinațiilor de Paște ale românilor. Marile orașe, stațiunile balneare și de la munte, cele mai multe rezervări

Peșteră din apropierea Clujului, printre cele mai vechi din România! Are peste 10 milioane de ani VIDEO

abonare newsletter