Ştiri din Transilvania

Le este teamă românilor de coronavirus? Peste jumătate susțin că pandemia e EXAGERATĂ!

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) continuă seria studiilor cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 influențează viața românilor.

Le este teamă românilor de coronavirus? Peste jumătate susțin că pandemia e exagerată! Le este teamă românilor de coronavirus? Peste jumătate susțin că pandemia e exagerată!

Sondajul realizat în perioada 22-23 iunie 2020, pe un eșantion de 900 de respondenți, al zecelea din seria dedicată impactului COVID-19, a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor după prelungirea stării de alertă, în contextul relaxării treptate.

Deși se declară îngrijorați cu privire la modul în care evoluează situația legată de noul coronavirus în România și rămân suspicioși cu privire la modul în care autoritățile din țara noastră au acționat pe durata acestei crize, românii se declară rezilienți la schimbările din societate și din viețile lor, generate de pandemia de COVID-19.


Românii rămân îngrijorați de evoluția COVID-19, dar nu se tem de virus!

6 din 10 români cred că virusul reprezintă o amenințare pentru România, în timp ce 16% cred că acesta nu este deloc o amenințare. Cei care cred că virusul reprezintă o amenințare pentru țara noastră se regăsesc în proporții mai ridicate în rândul vârstnicilor, a respondenților cu studii superioare, a celor care locuiesc în Moldova, în timp ce respondenții care cred contrariul sunt mai mulți în rândul votanților PSD și PRO România.

Peste jumătate dintre români (54%) se declară îngrijorați cu privire la evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din România, iar 44% sunt puțin sau deloc îngrijorați. Respondenții cu vârste între 51 și 65 de ani, cei care locuiesc în Moldova și votează cu PNL la alegerile parlamentare sunt mai îngrijorați, în timp ce tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, intervievații din Transilvania și Banat și votanții PSD se declară mai puțin îngrijorați de situația din România cu privire la evoluția numărului cazurilor de COVID-19.


O treime dintre participanții la sondaj spun că le este frică în foarte mică măsură sau deloc de posibilitatea de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2, în timp ce 4 din 10 declară că le este frică în mare și foarte mare măsură. Puțin peste un sfert declară că le este teamă în mică măsură de infectarea cu acest virus. Cei mai temători cu privire la acest aspect sunt respondenții cu vârsta între 51 și 65 de ani, persoanele cu studii superioare, cei care locuiesc în Moldova, femeile, dar și votanții PNL.

Autoritățile române ascund informațiile despre pandemia COVID-19

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că autoritățile din România mai degrabă ascund informații despre pandemie, dar 29% cred că autoritățile mai degrabă informează corect populația. Ideii potrivit căreia autoritățile mai degrabă ascund informații se raliază în proporții mai ridicate tinerii (18-35 de ani), persoanele cu studii elementare și votanții PSD, în timp ce respondenții cu vârste între 51 și 65 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS sunt de părere într-o mai mare măsură că autoritățile mai degrabă informează corect populația.


Ideea conform căreia efectele noului coronavirus nu ar fi mai de grave decât cele ale unei gripe obișnuite este respinsă de peste jumătate dintre români (58%), dar acceptată de peste o treime dintre ei (37%). Favorabili ideii care minimizează efectele virusului asupra persoanelor infectate sunt într-o măsură mai ridicată tinerii, persoanele cu educație medie și votanții PRO România. În schimb, femeile, persoanele peste 65 de ani, cele care au educație scăzută, dar și persoanele cu studii superioare, respondenții care locuiesc în Moldova și cei care votează PSD și PNL la alegerile parlamentare sunt în proporții mai ridicate în dezacord cu ideile care minimizează gravitatea virusului.

Frici și temeri ale românilor cu privire la pandemia de COVID-19

* 6 din 10 români cred că virusul reprezintă o amenințare pentru România, în timp ce 16% cred că acesta nu este deloc o amenințare
* Peste jumătate dintre români (54%) se declară îngrijorați cu privire la evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din România, iar 44% sunt puțin sau deloc îngrijorați
* 4 din 10 declară că le este în mare și foarte mare frică de infectarea cu virusul SARS-CoV-2
* Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că autoritățile din România mai degrabă ascund informații despre pandemie, dar 29% cred că autoritățile mai degrabă informează corect populația
* Opiniile legate de modul în care autoritățile au transmis gravitatea pandemiei sunt împărțite: puțin peste jumătate dintre români (56%) cred că a fost exagerată gravitatea pandemiei, în timp ce 43% cred contrariul
* Ideea conform căreia efectele noului coronavirus nu ar fi mai grave decât cele ale unei gripe obișnuite este respinsă de peste jumătate dintre români (58%), dar acceptată de peste o treime dintre ei (37%)
* 8 din 10 români spun că au încredere în capacitatea de adaptare la schimbările generate de pandemie în societate și în viețile lor


CITEȘTE ȘI:

Efectele crizei COVID-19 în imobiliare, HoReCa și business. La Cluj, se vând afaceri la cheie, restaurante, pensiuni și clădiri monument
 

abonare newsletter