Ştiri din Transilvania

Primul drum expres din Ardeal. Drumul de legătură Autostrada Transilvania-Oradea, cu o lungime de 19 km, deschis circulației în decembrie

Bihorul este tot mai aproape de Autostrada Transilvania. Traseul de aproape 19 km de autostradă ar putea fi deschis circulației până la finalul anului.

Drum de legătură Autostrada A3 Centura Oradea/Foto Asociația Pro Infrastructura Facebook.com Drum de legătură Autostrada A3 Centura Oradea/Foto Asociația Pro Infrastructura Facebook.com

 

 


La sfârșitul verii, lucrările la drumul de legătură Oradea-A3 erau realizate în proporție de peste 70%, cu un potențial substanțial de a deschide primul drum expres din Ardeal în 2023, potrivit CNAIR. 

 


„Cei 18,96 kilometri ai drumului care conectează Autostrada Transilvania (Biharia) de Centura Oradea (Sântandrei) pot fi dați în trafic în 15-20 decembrie, înainte de termenul contractual, martie 2024”, potrivit ultimei actualizări realizate de Asociația Pro Infrastructura. 

Conform specialiștilor, secțiunea de aproximativ 13 km cu profil de drum expres dintre A3 și DN1 are șanse reale de deschidere, iar între DN1 și Sântandrei lucrările pot fi realizate în contextul unei implicări constante a constructorului și a condițiilor meteo favorabile. 


Constructorul Strabag are „șanse reale să-și treacă în palmares două recorduri absolute” în decembrie: deschiderea unui lot de autostradă cu 9 (nouă) luni înainte de termen, 15,7 km pe A3 Chețani-Câmpia Turzii, și inaugurarea anticipată consecutivă a drumului expres Oradea-A3. 

CITEȘTE ȘI: 
Progres vizibil pe A3, Chețani - Câmpia Turzii. Cum arată lucrările pe lotul care va fi dat în circulație anul acesta? VIDEO

Proiectul complex al celor aproape 20 de km de drum de legătură prevede și construcția a 3 noduri rutiere, 9 pasaje, 3 poduri și 31 de podețe.


Drumul Expres Cluj-A3, realizat până în decembrie 2024

Traseul de circa 5 km DX Tureni va fi deschis circulației cel târziu în ianuarie 2025. Potrivit celor mai optimiste scenarii, drumul de legătură Cluj-A3 va fi inaugurat în decembrie anul viitor.

Lucrările la drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania au început în septembrie 2023, după ce ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru drumul ce va asigura legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania, prin Tureni.


CITEȘTE ȘI: 
Clujenii ar putea circula pe drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania din decembrie 2024. „Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie”

Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat, având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

În luna iulie, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea DX Tureni, în lungime de circa 5 kilometri, cu asocierea de firme condusă de Dimex 2000. 

Termenul contractul pentru realizarea proiectului este februarie 2025, însă acesta ar putea fi devansat, astfel încât clujenii ar trebui să poată circula pe drumul expres încă din decembrie anul viitor. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bihorul, tot mai aproape de Autostrada Transilvania. „Șanse reale ca circulația pe drumul de legătură Oradea-A3 să fie deschisă în acest an”

Progres vizibil pe A3, Chețani - Câmpia Turzii. Cum arată lucrările pe lotul care va fi dat în circulație anul acesta? VIDEO

Drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania, deschis circulației anul viitor. Boc: „Din decembrie 2024, vom avea o descongestionare masivă a traficului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter