Actualitate

Clujenii ar putea circula pe drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania din decembrie 2024. „Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie”

Tranzitul prin municipiul Turda ar putea deveni istorie odată cu deschiderea drumului expres Cluj-Autostrada Transilvania.

Clujenii ar putea circula pe drumul expres prin Tureni de anul viitor/Foto: Asociația Pro Infrastructură Facebook.com Clujenii ar putea circula pe drumul expres prin Tureni de anul viitor/Foto: Asociația Pro Infrastructură Facebook.com

 

 


Recent, lucrările la drumul de legătură al Clujului la autostradă (A3) au început în forță, iar constructorul a intrat cu utilajele în teren. Ministerul Transporturilor a emis în august 2023 autorizația de construire pentru drumul expres de la Tureni, ce va asigura legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.

 


„Cei aproape 5 kilometri sunt pe profil de drum expres veritabil, fac parte din DEx4 Turda-Dej și sunt așteptați cu sufletul la gură de clujeni, de cei aflați în trecere dar și de locuitorii celui mai înjurat oraș din zonă, Turda”, semnalează reprezentanții Asociației Pro Infrastructură într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook

În luna iulie, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea DX Tureni, în lungime de circa 5 kilometri, cu asocierea de firme condusă de Dimex 2000. 


Clujenii ar trebui să poată circula pe drumul expres la începutul anului 2025.

Drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania, șanse de realizare înainte de termen

Câteva scenarii posibile pentru realizarea drumului de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania. Cei câțiva kilometri de drum ar putea fi inaugurați fie în februarie 2025 (termenul contractual), fie în decembrie 2024. 


După cum arată sursa citată, încheierea unui șantier în plină iarnă (februarie 2025) este puțin probabilă, din cauza condițiilor meteo. Astfel, termenul ar trebui să fie devansat, astfel încât constructorul să reușească finalizarea lucrărilor la finalul anului viitor. Sau, într-un scenariu pesimist, șantierul ar putea fi închis abia în primăvara lui 2025. 

Au început lucrările pentru construirea Drumului Expres Tureni, care asigură legătura Clujului la Autostrada Transilvania (A3)/Foto: Asociația Pro Infrastructură Facebook.com

Însă, potrivit angajamentului asumat de constructor, clujenii ar putea circula pe drumul expres prin Tureni din 2024. 


„Tranzitarea municipiului Turda va deveni istorie... sperăm în decembrie 2024, într-un scenariu realist-optimist. (…).

Așadar, sfârșitul lui februarie 2025 este termenul de finalizare, scriptic. Ca timing, foarte prost, pentru că iarna nu-i ca vara. Așa că ori vom circula în decembrie 2024, ori prin aprilie-mai 2025, în funcție de cum va trece șantierul prin două toamne și două ierni.

Din informațiile noastre, antreprenorul general Dimex este decis să facă o figură frumoasă și să inaugureze în decembrie 2024 primul său proiect major”, notează reprezentanții Pro Infrastructura. 

Au început lucrările pentru construirea Drumului Expres Tureni, care asigură legătura Clujului la Autostrada Transilvania (A3)/Foto: Asociația Pro Infrastructură Facebook.com

Câștigătorul proiectului este Dimex 2000 în asociere cu alte patru companii: Obras, OPR, Autotehnorom și Con-A. Constructorii au la dispoziție aproape 563 milioane de lei fără TVA și 18 luni de execuție directă, interval de timp calculat de la 21.08.2023, data emiterii ordinului de începere pe contractul semnat în 28.07.2023.

Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat, având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Au început lucrările la drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania

Pot începe lucrările la Drumul Expres Cluj-A3, prin Tureni! A fost emisă autorizația de construire

Ultimele Stiri
abonare newsletter